Infofinanciar > Info > Deficit bugetar, în creștere în 2024. Cheltuielile au fost mai mari decât încasările 
Info

Deficit bugetar, în creștere în 2024. Cheltuielile au fost mai mari decât încasările 

Legea Pensiilor (sursă foto: capital.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

În ceea ce privește perspectiva bugetului de stat, lucrurile nu sunt atât de roz. Anul 2024 a început cum nu se stea mai prost. Într-adevăr, acesta a început cu o creștere, însă una când vine vorba de deficit bugetar.

Acest lucru s-a întâmplat cu toate că prima lună a acestui an a fost caracterizată prin majorări de taxe. Valoarea reprezentată de deficitul bugetar din PIB a fost de 0,45%. În prima lună a acestui an, deficitul a avut o valoare de 7,9 miliarde de lei. În aceeași perioadă, veniturile totale s-au situat la valoare de 47,39 de miliarde de lei. Și această valoarea este în creștere cu 19,7% față de anul 2023. Aceste venituri au fost susținute de încasările din contribuțiile de asigurări, TVA, accize și fonduri europene.

Deficit bugetar, în creștere

În ceea ce privește încasările din impozitele pe salarii, acestea s-au ridicat la 4,23 miliarde de lei. Comparativ cu anul trecut, acestea au fost în scădere cu 5,8%. Această scădere a fost susținută de contracția încasărilor din impozitul pe dividende.

Anul trecut, în aceeași perioadă, valoarea deficitului bugetar se situa la doar 0,25% din PIB. Această sumă este de aproximativ 4 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor a emis un comunicat în care a explicat încasările nete din TVA.

„Încasările nete din TVA au înregistrat 11,97 mld lei, în creștere cu 22,8% (an/an). Comparativ cu dinamica înregistrată în luna similară a anului trecut, în ianuarie 2024 se remarcă o evoluție accelerată a acestor venituri, pe fondul unei absorbții mai însemnate a fondurilor europene în finalul anului trecut. De asemenea, valoarea restituirilor de TVA s-a majorat marginal (+1,3%) față de nivelul rambursat în aceeași lună a anului trecut (2,69 mld. lei în ian 2024, comparativ cu 2,66 mld lei în ian 2023)”, potrivit documentului amintit anterior.

Pe ce s-au cheltuit banii românilor?

De asemenea, în acest an  cheltuielile au fost mai mari. Acestea au crescut cu 26,7%. Valoarea acestora este de aproximativ 55,28 miliarde de lei. Majorarea cheltuielilor pentru acest an până în acest moment a fost de 0,44%. Valoarea este mai mare decât cea de anul trecut în aceeași perioadă.

Conform Hotnews.ro, cheltuielile cu personalul s-au situat la aproape 12 miliarde de lei. Această au fost în creștere față de cele înregistrate în cursul anului trecut. Exprimate în pondere, cheltuielile cu personalul sunt în valoare de 0,7% din PIB.

„Cheltuielile cu asistența socială au fost de 19,77 mld lei în creștere cu 3,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv de la 1.785 lei la 2.032 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.125 lei la 1.281 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii”, au transmis cei de la Ministerul Finanțelor.