Infofinanciar > Info > Atenție, șoferi, de azi se modifică tarifele de parcare în Capitală! Cât vă costă o oră în centrul Bucureștiului
Info

Atenție, șoferi, de azi se modifică tarifele de parcare în Capitală! Cât vă costă o oră în centrul Bucureștiului

locuri de parcare - sursa foto - b365.ro
Sursa foto: b365.ro

Conform unui proiect de hotărâre al Consiliului General al Municipiului București (CGMB) aprobat la finalul anului trecut, de azi intră în vigoare noi tarife de parcare. Astfel, de la 1 martie, pentru toate parcările publice din Capitală care sunt în administrarea municipalității se aplică un tarif unic de 5 lei/oră.

Conform proiectului aprobat de CGMB, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 20:00, valoarea costului parcării este de 5 lei pe oră. Se elimină astfel tarifele diferențiate care se aplicau anterior, ale căror valori erau cuprinse între 2,5 și 10 lei în funcție de zonă.

Persoanele fizice, juridice și instituțiile pot opta, pentru intervalul orar menționat, la achiziționarea unui abonament zilnic, în valoare de 30 de lei pe zi, sau a unui abonament lunar, în valoare de 500 de lei. Pentru riverani, valoarea abonamentului lunar este de 50 de lei sau de 500 de lei pentru un abonament pe durata de un an.

Regulamentul CGMB prevede că abonamentele pentru utilizatorii persoane fizice, persoane juridice și instituții publice sunt valabile de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 – 20:00, în toată zona unică de tarifare. Abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, dar fără dreptul rezervării sau nominalizării acestuia.

În cazul abonamentelor de parcare pentru riverani acesta se acordă persoane fizice cu domiciliul sau reședința adiacente spațiului de parcare și care posedă autoturisme înmatriculate în București, sau utilizate în baza unor contracte de leasing sau de comodat. Și în acest caz abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia. Regulamentul prevede însă că se pot aloca maxim două abonamente pentru fiecare unitate locativă.

Cum se poate prelungi timpul de parcare

Regulamentul prevede că timpul de parcare poate fi prelungit după expirarea perioadei aferente plății oricărei opțiuni tarifare. Plata pentru prelungirea intervalului orar se poate face fără penalități în maximum 15 minute.

Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare se achită anticipat prin:

– tichete preplătite

– tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru)

– SMS

– On-line, utilizând platformele/aplicațiile electronice specifice.

Parcare gratuită pentru autoturismele electrice și hibrid

Un alt proiect al CGMB prevede că posesorii autoturismelor electrice și hibride înregistrate în Capitală pot utiliza parcările publice gratuit. Facilitatea este acordată autoturismelor hibride doar un an.

Pentru a beneficia de gratuitate, posesorii autoturismelor electrice și hibride trebuie să înregistreze autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al municipiului București.

Autoturismele electrice și hibride utilizate pentru activitățile de transport alternativ, cele utilizate în baza unui contract de utilizare în sistem de partajare, precum și cele care prin diverse metode afișează mesaje publicitare nu beneficiază de gratuitate, conform datelor Hotnews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.