Infofinanciar > Lumea la zi > Declarațiile lui Trump afectează poziția SUA în NATO. Congresul nu poate face nimic
Lumea la zi

Declarațiile lui Trump afectează poziția SUA în NATO. Congresul nu poate face nimic

trump mugshot Sursp foto BBC
Sursa foto: Arhiva companiei

Retorica amenințătoare a fostului președinte Donald Trump la adresa NATO creează probleme. Declarațiile lui evidențiază puțina putere pe care o are Congresul în protejarea angajamentelor Americii față de alianța nord-atlantică.

Susținătorii NATO recunosc sprijinul puternic al Congresului pentru alianță. Dar și faptul că legislatorii din Camera Reprezentanților și Senat au puțină sau chiar nicio putere de asupra președintului în deciziile acestuia. În calitate de comandant suprem, acesta poate hotărî sigur cu privire la armata americană, în Europa sau în altă parte.

„I-am scos pe președinți din multe tratate. Este vorba de eforturile de a restricționa conducerea forțelor de către președinte. Dar în fața Clauzei Comandantului-șef din Constituție, aceasta este o invitație la litigii”, a declarat John Bolton.

Acesta a fost consilierul pentru securitate națională al lui Trump între 2018 și 2019.

„Dacă cineva ca Trump vrea să se retragă din alianță, asta nu îl va încetini. Este mai bine să le explice americanilor că ar trebui să rămânem în NATO decât să încerce să pună garduri de protecție.”, a precizat Bolton.

Congresul nu îl poate opri pe Trump

Este puțin probabil ca această realitate să se schimbe. Și asta în ciuda legislației adoptate recent, care trebuie aprobată de Senat înainte de orice retragere din NATO.

În prezent, nu există bariere de protecție care să împiedice un președinte să reducă trupele americane din regiune. Sau să nu mai sprijine pactul de apărare reciprocă al NATO, prevăzut la articolul 5. Ori să ia alte măsuri pentru a limita participarea Americii în cadrul alianței.

Trump, care se îndreaptă spre nominalizarea republicană, a stârnit alarma internațională prin comentariile din această lună. Fostul președinte a declarat că ar încuraja Rusia să atace statele NATO care nu și-au respectat angajamentele cheltuielilor de apărare. De altfel, el amenință de mai mult timp cu ieșirea din alianță.

Panică în rândul republicanilor

Declarațiile au provocat panică în rândul republicanilor care sunt dedicați puterii militare americane în străinătate. Michael McCaul, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, a declarat că speră că oficialii din jurul lui Trump vor contribui la menținerea unei politici externe consecvente într-un al doilea mandat.

„Ne întoarcem la manualul nostru de joc din administrația anterioară”, a spus McCaul. Acesta i-a indicat pe fostul secretar de stat Mike Pompeo și pe consilierul pe probleme de securitate națională Robert O’Brien ca fiind esențiali pentru a ține în frâu impulsurile lui Trump.

Senatorii republicani au evitat răspunsul la întrebarea dacă Congresul ar trebui să aibă mai multă putere pentru a proteja alianța.

„Nu suntem încă în acel punct. Eu susțin NATO. Cred că joacă o funcție foarte importantă și putem vedea de ce. Așa că haideți să menținem cursul.”, a declarat Joni Ernst, membră a Comisiei pentru servicii armate din Senat.

James Lankford, membru al Comisiei speciale a Senatului pentru informații, a respins amenințările lui Trump la adresa NATO. Lankford a declarat că Congresul nu ar trebui să fie nevoit să se afle în poziția pe care Trump amenință.

„Un președinte al Statelor Unite ar trebui, de fapt ,să vrea să rămână cu alianțele noastre. Așa că nu ar trebui să fie un lucru necesar”, a precizat Lankford.

Există antecedente

Jim Townsend, fost adjunct al secretarului adjunct al Apărării pentru politica europeană și NATO, a declarat că Trump, în timpul primului său mandat, a încercat deja să submineze poziția forțelor americane în Europa. Townsend a amintit de eforturile lui Trump, în timpul mandatului său, de a retrage forțele americane din Germania. Președintele Biden a oprit acel ordin la scurt timp după ce a preluat funcția în februarie 2021.

„Trebuie să protejăm poziția forțelor americane în Europa. Dacă Trump începe să se retragă din Europa sau le redistribuie într-un mod care nu face ceea ce NATO are nevoie ca forțele americane să facă, asta este o problemă”, a subliniat Townsend.

Profesioniști în domeniul securității naționale și grupuri apropiate fostului președinte susțin însă declarațiile lui Trump. Potrivit acestora, președintele trebuie să impună consecințe membrilor NATO care nu reușesc să își facă datoria în cadrul alianței.

Keith Kellogg, un general-locotenent în retragere și un consilier apropiat al lui Trump, a declarat recent că susține reformarea NATO. Generalul susțuine o „alianță pe niveluri”. În cadrul acesteia, aliații care au respectat sau au depășit angajamentul de a ajunge la 2% din cheltuielile pentru apărare s-ar bucura de o protecție mai mare din partea alianței, conform thehill.