Infofinanciar > Info > Declarații șoc! Destinele dosarelor DNA cu prejudicii totale de 4 miliarde de euro depind de voința politică
Info

Declarații șoc! Destinele dosarelor DNA cu prejudicii totale de 4 miliarde de euro depind de voința politică

justitie
Sursă foto: infofinanciar.ro

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a precizat marți, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate a Direcției Naționale Anticorupție, că DNA are în prezent pe rol dosare care cumulează un prejudiciu de 4 miliarde de euro. Însă, Bologa mai afirmă că decizia finală în cazul acestor anchete depinde și de voința politică.

„Activitatea noastră este o dovadă a patriotismului nostru. Asigurăm cetăţenii României că Direcţia Naţională Anticorupţie este puternică şi nu va face paşi înapoi în lupta anticorupţie. În concluzie, Direcţia Naţională Anticorupţie are un trecut în prezent, dar şi un viitor, mai ales dacă ne raportăm la faptul că avem în lucru dosare penale cu prejudicii prejudicii estimate la peste 4 miliarde de euro. Totuşi, pentru a atinge un rezultat durabil, eforturile autorităţilor investigative anticorupţie trebuie conjugate cu voinţă politică, activităţi administrative de prevenire a corupţiei, dar şi cu educarea consecventă a tinerelor generaţii în spiritul corectitudinii şi al respectării legilor”, a precizat procurorul şef al DNA.

DNA, obligații îndeplinite

De asemenea, Bologa a ținut să scoată în evidență, faptul că DNA a reușit să-și îndeplinească obligațiile, astfel încât să poată îndeplini un criteriu din MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare).

„O caracteristică a ultimei perioade de timp o reprezintă lupta anticorupţie în pandemie şi cu un război nedrept în desfăşurare în apropierea graniţelor ţării. Cu atât mai mult activitatea noastră trebuie să continue şi să corespundă aşteptărilor cetăţenilor români şi partenerilor noştri externi. Noi ne-am făcut datoria în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriului de referinţă numărul 3 din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, respectiv continuarea luptei anticorupţie la nivel înalt şi, din punctul nostru de vedere, acesta este realizat. Le mulţumesc şi felicit toate categoriile din personal şi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru profesionalismul, curajul şi consecvenţa cu care îşi duc la îndeplinire misiunea, o misiune esenţială pentru această ţară”, a mai transmis Crin Bologa, conform Pro Tv.

La acest eveniment au mai participat și Președintele României, Klaus Iohannis, dar și personalități din domeniul justiției, cum ar fi: procurorul general al României, Gabriela Scutea, ministrul Justiției Cătălin Predoiu, președintele instanței supreme, Corin Corbu, reprezențanți ai CSM sau șefii structurilor teritoriale ale Direcției.

Iohannis le-a ordonat parlamentarilor să scape România de MCV

Prezent în cadrul acestei gale, Klaus Iohannis a oferit mai multe declarații, prin care le-a cerut parlamentarilor să modifice legile justiției conform cerințelor Comisiei Europene, astfel încât țara noastră să poată scăpa de MCV.

„Restrângerea competențelor DNA prin preluarea unor atribuții de SIIJ, lipsa unui dialog, sunt numai câteva aspecte care au vizat activitatea instituției. Pentru ca munca dumneavoastră să aibă impactul așteptat de societate e nevoie de o legislație clară care să asigure corecta funcționare. Reforma justiției trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările Comisiei Europene. Coincidența face ca acest bilanț să se prezinte în perioada în care Parlamentul dezbate legilor justiției. Rezultatul dezbaterilor parlamentare trebuie să răspundă dezideratelor pe care le-am enumerat. Lupta împotriva corupției a fost și rămâne un obiectiv al mandatelor mele ca președinte al României. Avem nevoie de politicieni și funcționari publici onești, de o cultură solidă a integrității chiar și în mediul privat”, a menționat Iohannis la acest eveniment.