Infofinanciar > Info > România pierde peste 160 de milioane de euro din cauza vaccinurilor Covid! DNA intră pe fir
Info

România pierde peste 160 de milioane de euro din cauza vaccinurilor Covid! DNA intră pe fir

alephnews.ro
FOTO: alephnews.ro

Într-o perioadă în care Uniunea Europeană vorbește din ce în ce mai mult de eliminare risipei. Guvernanții noștri fac exact contrariul. Statul se pregătește să arunce la gunoi peste 160 de milioane de de euro, echivalentul în valută a celor 8 milioane de vaccinuri anti-Covid depozitate deja în hambarele statului.

Dat fiind faptul că termenul de valabilitate se apropie de sfârșit, Guvernul se află în situația de a plăti pentru distrugerea acestora, niciun alt stat nu este de acord să le preia nici măcar gratis.

Încă odată autoritățile nu s-au grăbit să scoată în față vinovatul care trebuie tras la răspundere pentru pentru gaura din buget, cauzată de serurile irosite.

România trebuie să plătească pentru distrugerea a 8 milioane de vaccinuri anti-Covid

La baza acuzațiilor care planează asupra autorităților se află o estimare nerealistă dublată de existența unor potențiale interese, acuzție care a fost formulată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva abuzurilor Statului.

În momentul de față campania de vaccinare selovește de un interes foarte mic din partea societății, iar vaccinarea se realizează doar în cabinetele medicale de familie, conform celor de la antena3.ro.

România, prin Comisia Europeană, a comandat 120 de milioane de vaccinuri anti-Covid din care 8 milioane vor ajunge la ”groapa de gunoi” tradus în în termeni financiari asta înseamnă 160 de milioane de euro gaură la Bugetul de Stat.

Ministrul Sănătății a confirmat faptul că nu există nici o altă variantă, iar serurile trebuiesc distruse, cheltuilelie aferente distrugerii vor proveni de la bugetul de stat, dar autoritățile nu au indicat nici un responsabil care să fie tras la răspundere pentru această risipă. De altfel, aflîm de la Ministrul Sănătății că paguba putea fi mai mare. Acesta a declarat următoarele:

”Am reușit un lucru important la începutul anului 2022, când am putut să vindem 7,5 milioane de doze, am salvat circa 150 de milioane de euro, am vândut la același preț la care au fost achiziționate. Ulterior am făcut câteva demersuri, unul dintre ele a fost public, referitor la scrisoarea pe care am adresat-o 10 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, pentru ca dozele care ar mai trebui să vină din contractul pentru anul 2022, respectiv pentru anul 2023 să fie reduse substanțial, încât să nu aruncăm vaccinuri

Trebuie precizat faptul că vaccinurile au fost comandate în timp ce premeier era Florin Cîțu, care l-a rândul său s-a disculpat, acesta a transmis că nu el s-ar face responsabil pentru achiziția în cauză ba mai mult, nici măcar nu și-ar fi dat girul pentru această achiziție.

Fundația amintită anterior pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor a solicitat de mai multe ori

Reconsiderarea contractelor și oprirea imediată a achizițiilor de vaccinuri.

Modalitatea în care au fost cumpărate serurile a intrat și în atenția Direcției Naționale Anticorupție.