Infofinanciar > Info > Decizie nouă ce vizează casele și blocurile vechi din România. Proprietarii vor avea anumite obligații
Info

Decizie nouă ce vizează casele și blocurile vechi din România. Proprietarii vor avea anumite obligații

Ministerul Culturii sursă foto: Mediafax
Sursa foto: Arhiva companiei

Se vor impune noi reguli pentru casele și blocurile vechi din țară. Deputații au aprobat un proiect care are scopul de a facilita procesul de protejare a locuințelor vechi din România. Mai exact, este vorba despre clădirile considerate monumente istorice.

S-a introdus posibilitatea de a notifica public deciziile de clasare cât mai rapid.

Protejarea clădirilor vechi din România

Prin noul proiect adoptat de către deputați sunt impuse noi reguli care au scopul de a facilita procesul de protejare al clădirilor istorice. Astfel, s-a introdus posibilitatea de notificare publică a deciziilor de clasare de urgență. Legea va fi promulgată în curând.

Acest nou proiect de lege vine în completarea și modificarea Legii nr. 422/2001.

Mai mult decât atât, oficialii își propun să extindă bugetul pentru Institutul Național al Patrimoniului. Astfel, vor facilita realizarea unui portofoliu divers de investiții. De asemenea, dacă o anumită locuință nu are proprietar sau acesta este necunoscut, se vor afișa la primărie deciziile luate în privința imobilului în cauză. Dar și pe paginile de internet ale primăriei și serviciului public.

„În cazul în care un imobil nu are un proprietar cunoscut, comunicarea deciziei privind declanşarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de urgenţă se consideră realizată prin afişarea acesteia la sediul primăriei şi al serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii pe al cărui teritoriu administrativ se află bunul imobil în cauză, precum şi pe paginile de internet ale acestora.”

Reparațiile vor fi supravegheate de Ministerul Culturii

În acest caz, regimul juridic de monument istoric se aplică începând de la data afişării deciziei privind declanşarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de clasare de urgenţă, potrivit dispoziţiilor prezentei legi”, scrie în proiectul de lege.

Mai mult decât atât, potrivit acestui proiect, toate lucrările care se vor desfășura asupra caselor și blocurilor vechi considerate monumente istorice se vor face sub supravegherea atentă a Ministerului Culturii. Se va face o excepție și nu se va interveni asupra schimbării funcției sau destinației, întreținerii sau reparațiilor curente.

În plus, elaborarea de expertize tehnice ce vizează proiectele de consolidare, restaurare și supervizare a lucrărilor trebuie depuse obligatoriu de către personalul atestat de către Ministerul Culturii. Fiind respectate criteriile specifice fiecărui domeniu în ceea ce privește monumentele istorice și standardele de calitate în construcții.

Comisia Națională a Monumentelor Istorice este formată din 21 de membrii, personalități și profesioniști calificați în domeniul protejării clădirilor istorice. Ei sunt numiți pe doi ani printr-un decret al ministrului Culturii, potrivit MediaFLUX.ro

De asemenea, funcția de secretat al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și posturile de secretari ai secțiunilor de specialitate vor fi distribuite specialiștilor din Ministerul Culturii.

„Comisia pentru Soluţionarea Contestaţiilor în Domeniul Patrimoniului Cultural Imobil este compusă din 9 membri. Dintre care doi funcţionari publici din cadrul direcţiei de specialitate a Ministerului Culturii.

Membrii Comisiei, cu excepţia funcţionarilor publici, sunt profesionişti atestaţi de Ministerul Culturii în domeniile protejării monumentelor istorice şi patrimoniului arheologic”, potrivit proiectului.