Infofinanciar > Lumea la zi > Decizie istorică la Banca Centrală Europeană! Dobânzile s-au majorat și mai mult
Lumea la zi

Decizie istorică la Banca Centrală Europeană! Dobânzile s-au majorat și mai mult

BCE Sursa foto Economica.net
Sursa foto: arhiva companiei

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda cheie a depozitelor la un nivel maxim istoric. Cu toate astea, oficialii au semnalat că sunt de părere că au făcut suficient pentru a pune capăt celei mai grave crize de inflație din ultimele patru decenii.

„Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor consideră că ratele dobânzilor cheie ale BCE au atins niveluri care, menținute pe o durată suficient de lungă, vor contribui substanțial la revenirea în timp util a inflației la ținta stabilită”, a precizat BCE într-un comunicat.

Inflația scăzută

Măsura a arătat că, cel puțin pe termen scurt, banca este în continuare mai preocupată de menținerea inflației peste țintă decât de riscul unei recesiuni.

„BCE nu a clipit în fața speculațiilor din ce în ce mai mari potrivit cărora ar urma să pună pe pauză ciclul de creștere a ratelor”, a declarat economistul UBS Dean Turner. „Ne așteptăm ca aceasta să fie ultima majorare din partea BCE în acest ciclu. Totuși, asta nu înseamnă că era politicii monetare stricte s-a încheiat. Este probabil ca ratele dobânzilor să rămână la aceste niveluri până anul viitor. În plus, BCE va continua și poate chiar va accelera reducerea bilanțului său”.

Acțiunea BCE a fost a zecea majorare consecutivă în 15 luni. Aceasta a justificat această mișcare spunând că „Inflația continuă să scadă. Dar se preconizează că va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp”.

Piețele financiare au fost mai îngrijorate de perspectiva încheierii actualului ciclu de înăsprire a politicii. Euro a scăzut cu peste jumătate de procent, ajungând la minimul ultimelor patru luni, de 1,0655 dolari. În timp ce randamentele obligațiunilor guvernamentale de referință din întreaga regiune au scăzut brusc.

BCE și-a bazat deciziile pe previziunile economice actualizate. Acestea estimează că inflația va depăși în continuare ținta de 2% a BCE în următorii doi ani. Înainte de anunț, BCE a declarat că va ridica din nou ratele în cazul în care nu vor exista „dovezi convingătoare” că inflația se află pe o traiectorie rapidă și fiabilă către țintă.

Revizuirea previziunilor BCE

O revizuire în creștere a previziunilor privind inflația pentru anul viitor la 3,2% de la 3% anterior și o reducere minoră a previziunilor pentru 2025 la 2,1% de la 2,2% nu au fost considerate în mod clar ca fiind dovezi în acest sens. Membrii consiliului guvernatorilor s-au temut că, cu cât inflația rămâne mai mult timp peste ținta actuală, cu atât este mai probabil ca oamenii și companiile să caute compensații prin creșterea salariilor și a prețurilor în viitor.

Deocamdată, însă, personalul BCE a revizuit ușor în scădere traiectoria proiectată pentru inflația, cu excepția energiei și a alimentelor, la o medie de 5,1% în 2023, 2,9% în 2024 și 2,2% în 2025. Aceasta s-a datorat în mare parte creșterilor anterioare ale ratelor sale, ale căror efecte, potrivit acestuia, „continuă să se transmită cu forță”.

„Condițiile de finanțare s-au înăsprit și mai mult și frânează tot mai mult cererea. Ceea ce reprezintă un factor important în readucerea inflației la țintă”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, președintele Christine Lagarde a recunoscut, în remarcile de deschidere ale conferinței sale de presă, că și părțile mai puternice ale economiei încep să se clatine din această cauză.

Creșterea economică

BCE a declarat că a făcut „o revizuire semnificativă în scădere” a previziunilor sale de creștere. În prezent, aceasta consideră că economia zonei euro va crește cu doar 0,7% în acest an, față de 0,9% în previziunile sale din iunie. De asemenea, și-a redus prognoza pentru 2024 la 1,0% de la 1,5%. Pentru 2025 la 1,5% de la 1,6%.

Creșterile anterioare ale dobânzilor BCE au început deja să tragă semnale de alarmă în mai multe capitale europene. Atât guvernul italian, cât și cel spaniol s-au pronunțat în timpul verii împotriva unor noi majorări. Cu toate acestea, în declarația sa, BCE nu a exclus în totalitate o nouă înăsprire și a subliniat, în schimb, că rămâne „dependentă de date”.

Economistul Mark Wall de la Deutsche Bank a susținut că șansele unor noi majorări rămân reale. „Se semnalează o pauză persistentă, dar este o pauză cu o convingere redusă”, a declarat acesta într-o notă pentru clienți. „BCE și-a păstrat opțiunea de a majora în continuare dacă este necesar. Nu există nicio declarație de victorie în privința inflației”, informează politico.eu