Lumea la zi

Decizie importantă în lumea cinematografiei! A fost ales cel mai bun film al tuturor timpurilor

Decizie importantă în lumea cinematografiei! A fost ales cel mai bun film al tuturor timpurilor
sursa foto the new york times

Un film regizat de o femeie a fost ales de un grup de experți drept cel mai bun film al tuturor timpurilor. ,,Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles”, regizat de Chantal Akerman, a ajuns în fruntea sondajului Sight and Sound al Institutului Britanic de Film.

Este pentru prima dată când o operă regizată de o femeie ajunge în top zece. Sondajul, care se desfășoară la fiecare zece ani, a fost criticat pentru lipsa de diversitate. Locul câștigător a fost ocupat timp de 40 de ani de ,,Citizen Kane” al lui Orson Welles. Acesta a fost depășit în 2012 de filmul ,,Vertigo” al lui Alfred Hitchcock.

Filmul ,,Jeanne Dielman”, lansat în 1975, este povestea unei văduve belgiene, care trece prin mai multe aventuri după ce comite o crimă. Filmul are o durată de aproape trei ore și jumătate. Deși nu este la fel de cunoscut în afara lumii criticii de film ca în cazul câștigătorilor precedenți, a fost lăudat ca fiind o „capodoperă” și o piesă revoluționară a filmului feminist.

Chantal Akerman, regizoarea belgiană, a murit în 2015, la vârsta de 65 de ani.

Cum a fost privit filmul ,,Jeanne Dielman”,

Lillian Crawford, un critic de film și scriitor care a contribuit la sondaj, a declarat că filmul este „textul esențial” al cinematografiei ce prezintă ideologii din ramura feministă.  ,,Jeanne Dielman nu este un film pe care i l-aș recomanda oricărei persoane care intră într-un cinema. Nu aș putea spune <<Oh, acesta este primul film pe care trebuie neapărat să-l vezi>>”, a declarat ea pentru BBC.

,,În sens academic și în ceea ce privește gândirea despre cinema și încurajarea mai multor oameni să caute filme experimentale, filme realizate de femei și în ceea ce privește istoria cinematografiei feministe, acesta este absolut un fel de text esențial”, a susținut Lilian Crawford.

Cum a ajuns filmul în topul favoritelor

Într-un articol pentru Institutul Britanic de Film, Laura Mulvey, profesor de studii cinematografice la Universitatea Birkbeck, a calificat votul drept o ,,zguduire bruscă”. ,,Lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel”, a scris ea.

Sondajul a fost organizat de revista Sight and Sound a British Film Institute’s Sight and Sound în fiecare deceniu începând din 1952.

Acesta s-a confruntat în trecut cu critici pentru lipsa de diversitate în rândul experților chestionați și a listei celor mai bune 100 de filme alese. În 2012, ”Jeanne Dielman” a fost unul dintre cele doar două filme regizate de femei care au intrat pe listă, alături de unul realizat de un regizor de culoare, ,,Touki Bouki”, de Djibril Diop Mambéty.

De-a lungul anilor, numărul și diversitatea persoanelor consultate au crescut. În acest an, 1.639 de critici, programatori, curatori, arhiviști și cadre universitare au fost invitați să aleagă cele mai bune zece filme. Câștigătorul de data trecută, ”Vertigo”, s-a clasat pe locul al doilea, în timp ce ,,Citizen Kane” a ocupat locul al treilea.

,,Tokyo Story”, de Yasujirō Ozu, a ocupat locul al patrulea, urmat de ,,In the Mood for Love”, de Wong Kar Wai, pe locul al cincilea.