Infofinanciar > Info > De mic și-a dorit să ajungă ca el! Fratele lui Radu Mazăre, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare
Info

De mic și-a dorit să ajungă ca el! Fratele lui Radu Mazăre, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

Mazare, sursa foto Stirile ProTV
Sursa foto: Stirile ProTV

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar PSD al Constanței, Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare și 5.000 de lei amendă penală în scandalul legat de mită pentru cartierul „Henri Coandă” din Constanța. Potrivit minutei instanțe, în acest dosar au mai fost implicați Radu Mazăre și omul de afaceri Avraham Morgenstern.

A avut loc un apel la procesul în care Alexandru Mazăre și fratele său, Radu Mazăre au fost achitați în dosarul privind construirea de locuințe modulare în campusul social „Henri Coandă” din Constanța.

Alexandru Mazăre, acuzat în dosarul „Henri Coandă”

Cei doi frați Mazăre au fost achitați în iunie 2018 de ÎCCJ. Instanța a aplicat fiecăruia câte o amendă penală de 5.000 de lei. Potrivit deciziei instanței, Alexandru Mazăre a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, dar amendat pentru fals în declarații.

Conform minutei de ședință, pentru Radu Mazăre și Avraham Morgenstern procesele penale au încetat.

Decizia instanței supreme

Marți, instanța supremă a desființat în parte sentinţa din iunie 2018 și a decis următoarele: încetarea procesului penal în cazul lui Radu Mazăre, pentru infracțiunile de luare de mită și fals în declaraţii; încetarea procesului penal în cazul lui Avraham Morgenstern, pentru dare de mită; condamnarea lui Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței, la 3 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei închisorii; condamnarea lui Alexandru Mazăre la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei; confiscarea de la Alexandru Mazăre a sumei de 80.000 de euro și impunerea sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale acestuia până la concurența sumei de 80.000 de euro.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost acuzat de DNA că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă” – ca să-l ajute pe acesta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Radu Mazăre ispășește o pedeapsă de nouă ani în închisoare

În prezent, Radu Mazăre ispășește o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de plaje și terenuri din Mamaia.

În februarie 2022, Radu Mazăre a fost condamnat de instanța supremă la 5 ani de închisoare în dosarul „Polaris” pentru luare de mită și conflict de interese. El a fost achitat de mai multe infracțiuni. Într-o primă instanță, el a fost condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare. În același dosar, în care DNA a acuzat un prejudiciu de 200 de milioane de lei, a fost condamnat la 5 ani de închisoare și omul de afaceri Sorin Strutinsky.