Infofinanciar > Lumea la zi > De ce Turcia provoacă China
Lumea la zi

De ce Turcia provoacă China

erdogan (Sursă foto: blacknews.ro)
Foto: facebook.com

Contraspionajul turcesc lucrează intens în ultima vreme, scrie revista greceasca Capital. Luna trecută, 34 de persoane au fost arestate sub acuzația că au desfășurat acțiuni de spionaj în numele Mossadului.

De departe, acțiunea cea mai spectaculoasă, din multe puncte de vedere, o reprezintă arestarea a șase persoane acuzate de spionaj (în numele Chinei) împotriva unor activiști uiguri stabiliți în Turcia.

Țurcia provoacă Beijingul

Uigurii, a căror patrie este provincia Xinjiang din vestul Chinei, vorbesc o limbă înrudită cu turca și sunt de religie islamică.

Acuzațiile legate de reprimarea uigurilor de către autoritățile chineze reprezintă  un punct major de tensiune între Occident și Republica Populară Chineză, în ceea ce privește drepturile minorităților.

Chestiunea noului drum comercial

Provincia chineză Xinjiang (pe care separatiștii o numesc „Turkestanul de Est”) este cea mai critică provincie a Chinei din punct de vedere geopolitic. Prin ea trece „noul drum al mătăsii” către republicile din Asia Centrală și de acolo către piețele din Europa sau din Orientul Mijlociu.

Felul în care Turcia (care găzduiește deja o parte a diasporei uigure) ridică problema acestor rude îndepărtate este un „barometru” al relațiilor Ankara-Beijing.

Arestările de săptămâna trecută sunt un semnal care nu poate avea o altă interpretare. Nu doar pentru că ele au avut loc, ci și pentru că au fost anunțate public.

Fricțiuni mai vechi

Sub presiunea zecilor de mii de uiguri din Turcia, problema lor a mai provocat fricțiuni între Ankara și Beijing . De exemplu, consulatul chinez din Izmir rămâne închis din 2019 încoace. Asta a fost urmarea unor declarații ale guvernului turc în favoarea uigurilor.

În 2021, ambasadorul chinez la Ankara a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a primi o notă de protest. Asta, în urma atacurilor verbale ale ambasadei asupra unor politicieni turci (de opoziție). Ei și-au exprimat solidaritatea cu minoritatea greu-încercată din Xinjiang.

Acțiunea indică dorința Ankarei de a transmite un mesaj aliaților atlantici că se plasează pe o traiectorie mai pro-occidentală.