Infofinanciar > Lumea la zi > De ce se tem rușii? Și-au securizat granița sudică 
Lumea la zi

De ce se tem rușii? Și-au securizat granița sudică 

sursă foto: Capital.ro
Sursa foto Arhiva companiei

Fără îndoială, în momentul actual, Rusia își dă bătălia pe frontul de Vest în Ucraina. Totuși, statul își securizează și granița din Sud, de la Munții Caucaz. Aici, statul se învecinează cu Armenia, Azerbaijanian și Georgia.

Munții protejează o zonă strategică a Rusiei. Zona situată la nord-vest de munți duce la Marea Azov și la granița ucraineană de lângă Donbas, care a fost puternic contestată de-a lungul anilor. La nord-est se află râul Volga și orașul istoric Stalingrad, numit în prezent Volgograd.

Atacul dinspre sud spre Rusia

Teritoriul de la nord de munți este plat. De la Astrahan până în Crimeea sunt aproximativ 885 de kilometri. Un atac asupra Rusiei dinspre sud ar avea un efect decisiv asupra capacității Rusiei de a executa războiul din Ucraina. Pe termen lung, ar putea secționa râuri critice precum Volga și Don. Prin urmare, protejarea Caucazului de penetrarea de către orice forță ostilă este vitală.

Pentru Rusia, este imperativ să pătrundă în Caucazul de Nord. Este aproape la fel de important ca și Ucraina. De la mijlocul anilor 1990 până în anii 2000, Rusia și Cecenia au dus un război intens, care a fost un element în ascensiunea lui Vladimir Putin.

Victoria Rusiei a contribuit la modelarea gândirii lui Putin cu privire la zonele de frontieră. Rusia a purtat, de asemenea, un război cu Georgia. Aceasta a primit sprijin militar din partea SUA.

Recent, Azerbaidjanul a trimis forțe pentru a ocupa o zonă între el și Armenia. Armenia este relativ săracă, în timp ce Azerbaidjanul este bogat în petrol. Cele două țări au fost ostile una față de cealaltă încă de la independență. Tensiunile s-au concentrat pe Nagorno-Karabah. Aceasta este o mică regiune cu o populație de etnie armeană, dar care face parte oficial din Azerbaidjan. Interesele strategice sunt neclare. Problema politică este intensă.

Unde mai sunt aliații Rusiei

Din punct de vedere istoric, Rusia a susținut Armenia, chiar și atunci când a încercat să medieze. Acest lucru s-a schimbat. Americanii au intrat în regiune. Mai întâi au susținut Georgia. Ulterior a menționat o relație atentă (de ambele părți) cu Azerbaidjanul. A păstrat întotdeauna distanța față de Armenia.

Cu toate acestea, în urmă cu câțiva ani a fost ales un nou guvern armean care a fost precaut față de ruși. În timpul războiului din Ucraina, SUA au decis să intre în relații mult mai strânse cu Armenia, care i-a primit pe americani ca pe o contrapondere față de Azerbaidjan.

Rusia nu mai reprezenta o amenințare. Statele Unite nu dispuneau de o forță militară suficientă în regiune, Azerbaidjanul a ocupat Nagorno-Karabah.

Acest lucru nu schimbă realitatea de pe teren, dar indică faptul că apare un nivel de tensiune și chiar de conflict. Rușii au o forță substanțială de menținere a păcii în regiune, care a fost liniștită, dar care ar putea acționa împotriva Armeniei sau, cu întăriri, ar putea relansa războiul georgian.

Ce se va întâmpla cu americanii și rușii?

Armenia nu prea are de ales decât să negocieze o înțelegere cu rușii sau să se adreseze americanilor. Niciuna dintre cele două opțiuni nu o va liniști.

Statele Unite doresc să dețină în continuare o anumită capacitate în zonă pentru a amenința cu pătrunderea în Caucazul de Nord, ceea ce ar fi o manevră periculoasă și puțin probabilă. Rușii nu resping dorința americanilor de a face ceea ce este periculos și puțin probabil. Un război face ravagii în Ucraina, iar SUA ar putea folosi o altă carte în negocierile cu rușii. Pe hârtie este o idee excelentă, dar destul de nebunească în realitate.

Așadar, întrebarea care se pune acum este dacă Georgia este pregătită să se apropie mai mult de Statele Unite în schimbul ajutorului militar și dacă Azerbaidjanul este dispus din același motiv. Dar, din moment ce Azerbaidjanul și Rusia par brusc legate, acest lucru nu se va întâmpla. Rusia pare să fi securizat Caucazul și a transformat improbabilul în inimaginabil. Statele Unite au Armenia, ceea ce nu le conferă prea multă credibilitate. Prin urmare, Rusia și-a sigilat, deocamdată, granița sudică, conform geopoliticalfutures.com.