Infofinanciar > Lumea la zi > De ce „se încinge” Pământul? Previziunile nu sunt deloc bune
Lumea la zi

De ce „se încinge” Pământul? Previziunile nu sunt deloc bune

caniculă (Sursă foto: unica.md)
sursă foto: unica.md

Ultimele săptămâni au fost foarte călduroase, iar acest lucru nu s-a resimțit doar în țara noastră, ci în întreaga Europă, dar și în multe zone ale lumii. Explicații, opinii și păreri sunt multe, iar numeroase semnale de alarmă au fost trase cum că ceea ce urmează va putea fi și mai grav decât situația din prezent.

„Pământul se află acum într-un teritoriu neexplorat din cauza încălzirii globale cauzate de arderea combustibililor fosili, precum și a căldurii provocate de primul El Niño” sunt de părere numeroși oameni de știință și cercetători ce au vorbit despre acest subiect cu cei de la BBC în realizarea unui material jurnalistic și informativ cu privire la acest fenomen de caniculă înregistrat în ultima perioadă.

Temperaturi record

Temperaturile au crescut semnificativ în ultimele săptămâni, iar numeroase recorduri au fost deja atinse, însă specialiștii spun că acest fenomen nu se va opri aici, ba din contră, situația va continua și în anii următori. „Nu am cunoștință de o perioadă similară în care toate părțile sistemului climatic să se fi aflat în teritoriu de recorduri sau de anomalii”, le declară jurnaliștilor BBC Thomas Smith, geograf de mediu la London School of Economics.

Pe situația din prezent, numeroși oameni de știință o asociază cu fenomenul El Niño, care reprezintă, potrivit cercetărilor, cea mai puternică fluctuație climatică naturală din întreaga lume. Practic, ce se întâmplă? Ei bine, apa de la suprafața Pacificul tropical ajunge să fie una mult mai caldă decât în mod normal, iar în acest mod, acest aerul cald este împins în atmosferă și circulă prin toată lumea.

Prognoze îngrijorătoare

Jurnaliștii BBC l-au întrebat pe Dr. Smith dacă, în urmă cu 10 ani, ar fi prognozat o astfel de situație, acesta spune faptul că tehnologia de prognozare este una foarte avansată, însă nu atât de bună încă pentru a se identifica ce se va întâmpla la o distanță atât de lungă de timp, căci în acest interval se pot întâmpla foarte multe evenimente care să schimbe complet contextul.

„Modelele din anii 1990 ne-au plasat destul de mult acolo unde ne aflăm astăzi. Dar să avem o idee despre cum ar arăta exact următorii 10 ani ar fi foarte dificil”, spune el, care adaugă apoi, de pe urma rezultatelor cercetării realizate de echipa sa, ce se va întâmpla pe un termen mai scurt:  „Nu se va răci”, este avertismentul acestuia.

„Nu am mai avut niciodată un val de căldură marină în această parte a Atlanticului. Nu mă așteptam la așa ceva”, spune Daniela Schmidt, profesor de Științe ale Pământului la Universitatea din Bristol. Exemplul dat de aceasta pe mai departe face referire la faptul că, în luna iunie a anului în curs, valorile termice înregistrate în zona largului coastei de Vest a Irlandei au fost cu 4 sau chiar cu 5 grade Celsius peste medie, fapt clarificat de către echipa de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a clasificat ca fiind un val de căldură de categoria 5, sau „dincolo de extrem”, citează antena3.ro.

„Modelele noastre au în ele variabilitatea naturală și încă mai apar lucruri pe care nu le-am prevăzut, sau cel puțin nu încă”, mai spune Schmidt.