Infofinanciar > Lumea la zi > De ce la ei se poate și la noi nu? Guvernul Spaniei elimină TVA-ul pentru alimentele esențiale
Lumea la zi

De ce la ei se poate și la noi nu? Guvernul Spaniei elimină TVA-ul pentru alimentele esențiale

pret alimente theolivepress.es
sursă foto: theolivepress.es

Situația destul de nefastă a inflației din Spania a făcut Guvernul de la Madrin să ia măsurile aferente pentru a ajuta situația financiară a populației, în special a grupurilor vulnerabile. Printre acestea se numără și eliminarea taxei pe valoare adăugată (TVA) în cazul alimentelor se trictă necesitate.

Astfel, produse precum pâinea, brânza, laptele, fructele, legumele sau cerearele vor fi mai ieftine în Spania după ce Guvernul a luat hotărârea să reducă TVA-ul la 0%, față de 4% cât era până acum. De asemenea, alte produse, cum ar fi pastele sau uleiurile de gătit, vor fi găsite la raft cu un preț mai mic pentru că taxele vor fi micșorate, ajungând la valoarea de 5%.

Pedro Sánchez, premierul de la Madrin, promisese încă din toamna anului trecut o serie de măsuri pentru combaterea inflației, măsuri ce se ridicau la costuri de 35 de miliarde de euro, valoarea aferentă a 2,5% din produsul intern brut (PIB) al Spaniei. Recent, Guvernul a anunțat că va aplica, începând de anul viitor, mai multe schimbări pe plan economic pentru ca populația să nu resimtă atât de rău fenomenul inflaționist în creștere. Printre acestea se numără majorarea pensiilor cu 8,5% sau înghețarea chiriilor.

Bani pentru sanioli

Acest pachet de măsuri aprobat de Executiv face referire, printre altele, la un bonus unic de 200 de euro pentru aproximativ 4,2 milioane de gospodării din Spania care au venituri anuale de până la 27.000 de euro. De asemenea, Guvernul a mai decis să reducă taxele pentru facturile la energie în primele șase luni ale lui 2023, potrivit declarațiilor prim-ministrului Pedro Sánchez.

La aceste măsuri se mai adaugă și prelungirea cu încă 12 luni în cazul subvenţiilor pentru călătoriile cu trenul, în beneficiul navetiştilor. Chiar și așa, nu toate veștile sunt bune, căci s-a anunțat și întreruperea reducerii preţului benzinei pentru consumatori, excepție făcând cei din sectorul de transport, potrivit alephnews.ro.

Spania rezistă cu măsuri

Pedro Sánchez a mai specificat faptul că ajutorul acordat până la momentul actual cetățenilor a susţinut țara să raporteze o creştere economică considerabilă în 2022, o creșetere economică estimată de el peste valoarea de 5% și, de asemenea, chiar peste prognoza anterioară a Guvernului de la Madrid de 4,4%.

Toate aceste măsuri, alăturate unui acord negociat cu Uniunea Europeană în scopul limitării preţurile gazelor pentru producţia de energie electrică, au efecte vizibile asupra țării. Astfel, inflaţia din ultimele 12 luni a încetinit la valoarea de 6,7% în luna noiembrie, aveastă cifră fiind cea mai scăzută rată din blocul UE format din 27 de ţări. Chiar dacă scăderea preţurilor la energie electrică, care s-au micșorat în noiembrie cu până la 22,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile alimentelor nu au încetat să afecteze portofelele spaniolilor. Costurile la această categorie de produse au crescut cu 15% în lunile octombrie şi noiembrie, faţă de un an mai devreme, însă acum Guvernul de la Madrid se pare că a venit cu soluția.