Infofinanciar > Info > Se dorește o dată pentru aderarea României la Schengen. Vestea vine de la Consiliul UE
Info

Se dorește o dată pentru aderarea României la Schengen. Vestea vine de la Consiliul UE

Romania-Schengen
Sursa foto Arhiva companiei

Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, dorește o dată pentru acest an la care vor fi eliminate controalele pe terestru pentru România și Bulgaria.

Anunțul a avut loc în cadrul unei întâlniri de la Sofia. Aici, a fost prezent și Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, dar și omologul său din Bulgaria, Kalin Stoyanov.

România este dorită în Schengen

„Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie. Şi ştiu că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană. Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniştri, Stoyanov şi Predoiu, au vorbit despre îmbunătăţirile realizate atât în Bulgaria, cât şi în România”, a transmis Ylva Johansson.

De asemenea, comisarul european a transmis faptul că prin misiuni de fact-finding și evaluări ale comisiei că Bulgaria și România sunt pregătite pentru a respecta cerințele Schengen.

Ylva Johansson a mai spus că cele două stat menționate sunt într-un proces mult mai dezvoltat decât altele. Acest lucru se întâmplă datorită eforturile depuse la frontierele externe.

„Este impresionant să vedem toate aceste progrese. Şi ultimul lucru pe care aş dori să-l spun este că aceasta a fost o problemă foarte importantă pentru Comisie, dar şi pentru mine personal, să văd Bulgaria şi România ca membri deplini ai spaţiului Schengen”, a scris comisarul european.

Aceasta așteaptă ca decizia de eliminare a controlului la frontiere să fie luată în timpul mandatului ei.

Bulgaria și România, pregătite

De aceeași părere a fost și Cătălin Predoiu. Acesta a susținut faptul că cele două state sunt gata de aderarea completă la Schengen.

„Suntem pregătiţi să o facem. Am implementat cu succes decizia luată în 2023. Am luat măsurile necesare pentru a securiza frontierele noastre şi frontierele europene pentru a combate migraţia ilegală şi crima organizată transfrontalieră. Şi este adevărat, suntem aici pentru a sărbători un rezultat important obţinut anul trecut”, a transmis ministrul Afacerilor de Interne.

Întâlnirea oficialilor a avut ca scop organizarea eforturilor pentru a continua munca în beneficiul cetățenilor în 2024 până la finalizarea „extinderii acquis-ului Schengen la toate frontierele pentru România și Bulgaria”, conform declarațiilor lui Predoiu.

Conform newsweek.ro, ministrul român a spus că au fost discutate măsurile pentru a integra eforturile polițiștilor de la frontiera internă.

Pe 31 martie, atât România, cât și Bulgaria au aderat la spațiul Schengen pe cale maritimă și aeriană. Astfel, toate controalele de la aceste frontiere a fost eliminate. Această aderare a dus la o extindere importantă a spațiului de liberă circulație. Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că Karl Nehammer a rămas neclintit în ceea ce privește poziția sa față de aderarea deplină la Schengen.