Infofinanciar > Info > Darul de nuntă în 2024. Sumele cresc în raport cu inflația
Info

Darul de nuntă în 2024. Sumele cresc în raport cu inflația

dar de nuntă (sursă foto: cancan.ro)
sursă foto: cancan.ro

Evenimentele importante din viața oamenilor continuă să fie organizate și în 2024. Mulți tineri aleg în acest an să se căsătorească și să-și formeze o familie. Darul de nuntă a fost, este și va fi un element esențial al unei nunți atât pentru noul cuplu, cât și pentru nuntași. Aceasta tradiție este diferită în funcție de zona țării unde se desfășoară evenimentul.

Inflația, însă, este și ea un aspect de avut în vedere. Întrucât, toți factorii economici sunt adaptați acesteia. Astfel, darul de nuntă va crește și el odată cu inflația în 2024. Suma de bani cadou oferită mirilor ar trebui să acopere meniul, muzica şi, eventual, ceva în plus.

Darul de nuntă pe regiuni

În Muntenia darurile sunt cuprinse între 1.200 și 1.500 de lei pe cuplu. În timp ce în Oltenia acestea sunt puțin mai scăzute. Suma oferită variază între 1000 și 1600 de lei pe cuplu. În Moldova darul se situează între 1.000 și 1.800 de lei pe cuplu. Aici, puteți oferi și cadouri suplimentare la eveniment. În Transilvania sumele sunt asemănătoare, însă, pe lângă banii în plic, cadoul este obligatoriu conform tradițiilor maghiare, săsești sau românești.

Dobrogea vine cu sume mai mici, nu mai mult de 1.000-1.500 de lei la plic. Iar tradițiile sunt respectate în funcție de fiecare nuntă în parte și de dorințele mirilor.

Costul unei formații la nuntă în 2024

Cei care se vor căsători în 2024 trebuie să se intereseze din timp cu privire la nivelul prețurilor. Acest fapt îi va ajuta să facă previziuni corecte. Prețurile sunt extrem de variate în funcție de tipul de formație și muzică contractate. Poți lua un DJ pe toată perioada evenimentului sau o formație. Masa poate fi sau nu inclusă în costul prestației în funcție de cerințe. Prețurile sunt cuprinse între 5.000-6.000 de euro pentru formație sau în jur de 1.000 de euro pentru DJ. Pentru norocoși, un DJ se poate găsi și pentru 500-600 de euro.

Cei care nu vor să investească în surse exterioare se descurcă pe cont propriu. „La mine: zero. Am avut un laptop (personal) conectat la boxele deja existente în locație. Playlist făcut de mine pe Spotify cât să țină toată noaptea. Nuntă relativ mică (circa 50 de persoane) într-o locație drăguță” a spus o femeie.

Părerea nuntașilor este, de asemenea, de avut în vedere, atunci când urmează să participi la un eveniment nupțial. Aceștia își pot oferi un indiciu cu privire la suma pe care ar trebui să o pui în plic.  „Am fost în oct 2023 la o nuntă. 5.500 euro au dat pe formație. Nu șțiu, dar nu concep să dai atâția bani pentru o seară. Plus 470 lei meniul/persoană = 16.920 euro (180 de persoane au avut) plus 1.500 fotograful, plus 1.500 rochia deja sunt 25.420 euro!” a spus o altă persoană.

Stop la cununii și botezuri

Există anumite zile în care nu este permis să se realizeze nunți și botezuri. Iată lista cu datele care nu sunt disponibile pentru aceste evenimente:

  • Zilele de 1 și 2 februarie (Întâmpinarea Domnului);
  • Perioada 12 iunie – 13 iunie (Înălțarea Domnului)
  • Zilele 22 iunie – 24 iunie (Rusaliile)
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • Zilele de 13 și 14 septembrie (Înălțarea Sf. Cruci)
  • De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Tomei (12 martie – 13 mai);
  • În perioada postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel (01 iulie – 28 iunie);
  • În postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august);
  • În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
  • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie), conform Daily Business .