Infofinanciar > Info > Noroc în noul an! Care sunt tradițiile de urmat în noaptea dintre ani
Info

Noroc în noul an! Care sunt tradițiile de urmat în noaptea dintre ani

revelion cabana
Sursa foto: arhiva companiei

Oriunde și-ar petrece oamenii ziua de 31 decembrie, sărbătorile pentru noul an ar putea arăta puțin diferit. În New York, oamenii privesc cum o minge de 700 de kilograme cade din Times Square. O tradiție veche de peste 100 de ani în istoria Anului Nou. În timp ce căderea bilei a devenit o tradiție iconică în America, țările din întreaga lume intra în noul an respectând alte tradiții speciale de Anul Nou. Multe dintre acestea reprezintă noroc.

În unele culturi, să îți începi noul an în timp ce mănânci alimente despre care se crede că aduc noroc, a devenit o obișnuință. Alții cred că respectarea superstițiilor de Anul Nou, fie că poartă o anumită culoare sau decorează casa într-un mod unic, va aduce sănătate, bogăție și fericire în lunile următoare.

Un an mai bun

Și, deși nu este sigur orice tradiție de Anul Nou va face ca anul care urmează să fie mai bun, cu siguranță nu strică să încercăm una sau două pentru a vedea dacă funcționează. De exemplu,  în Spania, se obișnuiește să se mănânce 12 struguri. Câte unul la fiecare bătaie de ceas de la miezul nopții, în noaptea de Anul Nou. Fiecare strugure reprezintă noroc pentru o lună din anul care vine. În orașele mari, precum Madrid și Barcelona, oamenii se adună în piețele principale pentru a mânca împreună strugurii și a împărți sticle de cava.

În Columbia, în speranța unui an nou plin de călătorii, locuitorii cară valize goale în jurul blocului. Iar locuitorii din Danemarca întâmpină Anul Nou aruncând farfurii și pahare vechi în ușile familiei și prietenilor. În acest fel se alungă spiritele rele. De asemenea, un alt obicei este de a sări împreună de pe scaune în momentul în care se face miezul nopții. Se crede că în acest fel „sar” în luna ianuarie și au un noroc bun.

Cum va fi noul an?

În Finlanda, oamenii prezic anul care vine turnând staniu topit într-un recipient cu apă. Mai apoi reinterpretează forma pe care o ia materialul după ce se întărește.  O inimă sau un inel semnifică o nuntă, în timp ce o navă prezice călătorii. Un porc arată că va fi multă mâncare.

Pentru a alunga spiritele rele pentru un nou început de an nou, în Panama este tradiție să se ardă figurile unor persoane cunoscute, cum ar fi personaje de televiziune și figuri politice. Figurile sunt menite să reprezinte anul vechi.

Noul an în Scoția

În timpul sărbătorii de Anul Nou din Scoția se practică în toată țara „primul picior” (first-footing). Prima persoană care trece pragul unei case în Anul Nou ar trebui să aducă un cadou pentru noroc. Scoțienii organizează, de asemenea, ceremonii cu focuri de tabără.

În Filipine, de Anul Nou, se găsesc numai forme rotunde peste tot. Acestea sunt reprezentări ale monedelor pentru a simboliza prosperitatea în anul care vine. Multe familii așează grămezi de fructe pe mese. Unii oameni mănâncă exact 12 fructe rotunde (strugurii fiind cei mai comuni) la miezul nopții. Mulți poartă, de asemenea, buline pentru noroc.

Revelionul în America

În Brazilia, precum și în alte țări din America Centrală și de Sud, cum ar fi Ecuador, Bolivia și Venezuela, se crede că aduce noroc să porți lenjerie intimă specială în noaptea de Anul Nou. Cele mai populare culori sunt roșul, despre care se crede că aduce dragoste în noul an, și galbenul, despre care se crede că aduce bani.

O ceapă este atârnată în mod tradițional pe ușa de la intrare a caselor în seara de Anul Nou în Grecia, ca simbol al renașterii în noul an. În ziua de Anul Nou, părinții își trezesc copiii lovindu-i cu ceapa în cap, transmite worldstrides.com