Infofinanciar > Info > Daniel Baciu nu știe când sunt gata deciziile de recalculare a pensiilor: „Undeva în vară“
Info

Daniel Baciu nu știe când sunt gata deciziile de recalculare a pensiilor: „Undeva în vară“

Daniel baciu
Sursa foto: Arhiva companiei

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a prezentat informații noi despre procesul de recalculare a pensiilor

Potrivit celor mai recent informații prezentate de președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, procesul de recalculare a pensiilor avansează conform planificării. Cu toate acestea există un factor de incertitudine. Șeful CNPP a dat însă asigurări că, din septembrie, pensionarii își vor primi pensiile recalculate.

„Suntem în linie dreaptă cu recalcularea pensiilor. Avem un grafic foarte strâns, de care ne ținem. Știm exact ce avem de făcut. Nu avem absolut nicio întârziere. Astfel încât în septembrie beneficiarii noștri, pensionarii, să își primească deja pensiile recalculate.“, a declarat Daniel Baciu.

Cu toate acestea, președintele CNPP are și câteva incertitudini legate de procesul de recalculare a pensiilor „Nu pot să spun exact un termen fix când începem, undeva în vară. Este în funcție de cât de repede ne mobilizăm cu softul care recalculează aceste pensii. Vom trece imediat la tipărirea acestor decizii. Până în luna septembrie. Ele trebuie emise, tipărite și expediate către pensionari.“

De unde provin incertitudinile

Daniel Baciu a explicat în cadrul unei intervenții televizate că procesul de recalculare a pensiilor a început la finalul lunii martie. Potrivit acestuia, în prezent, procesul este complet în proporție de 99,9%.

„Noi deja avem procesul de evaluare finalizat 99,9 la sută. 150 de mii de dosare mai avem din 1,4 milioane. Procesul de evaluare se va finaliza. Colegii fac softul, emitem taloanele. Avem un calendar foarte clar. Nu avem întârzieri. De la 1 septembrie vor primi pensiile calculate.“, a subliniat președintele CNPP.

Conform acestuia prelungirile provin de la adeverințele suplimentare pe care pensionarii trebuie să le aducă. „Este vorba despre acele adeverințe pe care ei trebuie să le prezinte. Pentru că o parte din ei deja le au la dosarul de pensie“, a mai declarat Baciu. Acesta a mai precizat că o parte din adeverințe au ajuns la dosar.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a precizat și ea că 99,9% dintre dosare au fost deja finalizate. Potrivit acesteia, verificările au fost făcute de câte trei ori pentru a nu apărea erori de calcul. „Datele cu privire la drepturile de asigurări sociale ale românilor sunt introduse. Sunt preluate din (…) acele dosare cu șine, acele dosare vechi pe care le aveam… Aveam toate datele greu de accesat, lucrătorii de la casele de pensii trebuiau să caute în documente pe hârtie.“, a declarat minstrul Muncii.

Un nou formular pentru decizia de pensionare

Președintele Casei Naționale de Pensii a dat detalii și despre noul formular al deciziei de pensionare. Daniel Baciu a declarat că acesta a fost stabilit prin ordin prezidențial, în conformitate cu prevederile legii pensiilor, nr. 360/2023.

„Prin ordin de președinte am stabilit noul formular al deciziei de pensionare, care respectă întocmai prevederile legii 360/2023. Urmează, probabil, zilele acestea să fie deja publicat în Monitorul Oficial. Am trimis la Monitorul Oficial acest nou format al deciziilor de pensionare.“, a explicat șeful CNPP, citat de mediaflux.