Infofinanciar > Info > Dacă vrei mai mulți bani la pensie, trebuie să depui neapărat acest document
Info

Dacă vrei mai mulți bani la pensie, trebuie să depui neapărat acest document

pensii sursă foto: romania24.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Începând cu data de 1 septembrie a acestui seniorii vor avea parte de o recalculare de pensii. Acest lucru este prevăzut în noul act normativ. Normele de aplicare ale acestui au fost recent făcute publice.

Totuși, seniorii trebuie să aibă un lucru în vedere. Pentru a beneficia de mai mulți bani la pensie, aceștia trebuie să depună un document la Casa de Pensii. „Trebuie dus din proprie inițiativă!”, a declarat Marius Budăi.

Decizia de recalculare

Conform unor informații transmise de oficiali, vârstnicii vor primi deciziile de recalculare începând cu luna mai a acestui an. Întrebarea care stă pe buzele mai multor seniori este ce trebuie să facă după ce primesc deciziile de recalculare. Însă, răspunsul este unul cât se poate de simplu. Aceștia nu trebuie să facă nimic.

”Nu trebuie să se deplaseze la Casele de Pensii, aceste calcule se vor face din oficiu, se va face acea calculare mare, unde se vor așeza acele principii de care am vorbit până acum.

Este foarte important că vom face acea calculare pentru toți cetățenii, cu toate documentele care sunt, și după vom intra în etapa a doua, cu acele sporuri cu caracter nepermanent, unde putem introduce și acordul global care nu a fost luat în calcul. Deci lucrurile curg de la sine, oamenii nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii, să îi purtăm pe drumuri degeaba”, este declarația pe care a făcut-o Marius Budăi, fostul ministrul al Muncii.

Seniorii nu trebuie să se deplaseze

”Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid”, este declarația făcută de Simona Bucura Oprescu, actualul ministru al Muncii.

Depunerea unui document

Deși o mare parte dintre seniori nu va trebui să depună niciun alt document, acest lucru nu se aplică pentru o categorie de români. Aceștia vor fi nevoiți să facă un drum până la Casa de Pensii. Documentul pe care aceștia îl depun ar putea conta la recalculare. Mai exact, este vorba despre adeverința de sporuri sau prime. Până în prezent, acestea nu erau luate în considerare. De asemenea, ceea ce mai trebuie seniorii să ducă la Casa de Pensii sunt documentele ce privesc acordul global.

”Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a mai declarat Marius Budăi.

Primele și sporurile

În momentul în care se vor recalcula pensiile, în considerare se vor lua și perioadele de necontributivitate. Mai exact, acestea fac referire la momentele în care pensionarul s-a aflat în armată, șomaj sau la facultate. Totodată, în calcul se vor mai lua și primele și sporurile sau orele suplimentare ale angajatului.

Un alt aspect important pe care românii trebuie să îl afle este că mamele care au născut și crescut mai mulți copii pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Vârsta se poate reduce cu până la 3 ani și 6 luni. Pentru fiecare copil mamele beneficiază de o jumătate de ani reducere a vârstei, informează jurnalul.ro