Infofinanciar > Info > Cutremure în lanț în România. Ultimul, joi dimineața! Seisme slabe, dar dese în ultimele zile
Info

Cutremure în lanț în România. Ultimul, joi dimineața! Seisme slabe, dar dese în ultimele zile

cutremur in Romania
sursă foto: playtech.ro

Zona Olteniei a fost afectată în ultimele zile de cutremure în lanț. Ultimul dintre acestea a avut loc chiar joi dimineața. Cu toate că este vorba de seisme slabe, acestea sunt destul de dese în ultimele zile.

Joi dimineața, în data de 16.03.2023, un nou cutremur a avut loc în România la ora 08:27:47 în zona Olteniei, în Gorj. Este vorba de un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.3, la adâncimea de 14.2 km, anunță INFP.

Cutremurul s-a produs la 18km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 68km S de Hunedoara, 83km S de Deva, 96km E de Resita.

Un alt seism a avut loc azi-noapte în Gorj

De asemenea, azi-noapte, la ora 02:44:56 (ora României), un alt cutremur slab cu magnitudinea ML 2.0, la o adâncime de 15.2 km a avut loc tot în zona respectivă.

Cutremurul s-a produs la 19km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 68km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 95km E de Resita.

Un cutremur mai puternic a avut loc miercuri

Un alt seism cu magnitudinea 3,3 s-a produs miercuri seara în județul Gorj, Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 19.33 în județul Gorj.

Acesta a avut magnitudinea de 3,3 și s-a produs la adâncimea de 16,1 kilometri. Cutremurul s-a produs la 15 kilometri de Târgu Jiu, la 69 de kilometri de Hunedoara și de Drobeta-Turnu Severin și 83 de kilometri de Deva.

Și marți, în ziua de 14 martie, la ora 20:34:31, încă un cutremur s-a produs în Oltenia (Gorj), cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 15km, transmite INFP.

Cel mai mare cutremur din acest an a avut loc în februarie

Cel mai mare cutremur din România ultimilor cinci ani, urmat de cel puțin șapte replici, s-a produs marți, 17 februarie, în județul Gorj. Seismul, cu magnitudinea revizuită la 5,7, s-a produs la o adâncime de doar 6,3 kilometri și s-a simțit și la București, fiind urmat de foarte multe replici. Cutremurul din Gorj s-a simţit puternic şi la Sofia şi Belgrad, precum şi în alte oraşe din Bulgaria şi Serbia

Potrivit cotidianului sârb Blic, cutremurul s-a simţit mai ales în capitala Belgrad, dar și în localitățile Kladovo, Valjevo şi Svilajnec. O faţadă a unei clădiri din Veliko Gradište s-a prăbuşit.

Reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) spuneau atunci că este o „surpriză” producerea cutremurelor în judeţul Gorj, spunând că, de obicei, în acea zonă au loc seisme cu magnitudini mici, de 1-3 grade. Aceste declarații au fost făcute marți seară de către directorul INFP, Constantin Ionescu, într-o conferință de presă susținută alături de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Directorul INFP a precizat că primul seism produs luni a fost urmat de 16 replici, iar cutremurul de marţi a avut loc la 10 kilometri de epicentrul celui înregistrat cu o zi în urmă. El a explicat că mişcarea faliilor a fost pe verticală la ambele cutremure recente, iar seismul de marţi, cu magnitudinea de 5,7, „poate să fie un frate al celuilalt”, şi nu o replică.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.