Infofinanciar > Info > Cutremur în Oltenia! Seismul s-a resimțit până în Serbia
Info

Cutremur în Oltenia! Seismul s-a resimțit până în Serbia

Cutremur Sursa foto Gandul
sursă foto: gandul.ro
Luni, în ziua de 20 marie, la ora 16:02, un nou cutremur s-a resimțit în zona seismică Oltenia, iar acesta a prezentat o magnitudine destul de mare pe scara Richter, respectiv de 4,9 grade. Din datele inițiale, acest cutremur s-a produs în zona Târgug Jiu, fiind resimțit chiar și în țara vecină, în Serbia. Seismul s-a produs la o adâncime de 15 kilometri, la o distanță de 66 km N-E de Drobeta-Turnu Severin și 14 km N-E de Tismana.

„În ziua de 20.03.2023, 16:02:16 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.9, la adâncimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 16km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70km S de Hunedoara, 84km S de Deva, 97km E de Resita, 99km V de Ramnicu Valcea”, transmit reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Acesta vine la doar câteva zile după cel mai recent astfel de fenomen. Vineri, 17 martie, un cutremur de 3,5 grade pe scara Richter s-a produs în aceeași zonă, unde a fost resimțit cel mai mult în zona Gorjului.

Tot în ziua de luni, 20 martie, încă un seism a mai avut loc în România, însă de slabă intensitate. La ora 11:42, un cutremur de o magnitudine de 2,6 grade pe scara Reichter a avut loc în zona Vrancea-Buzău. Acesta s-a produs la o adâncime de 137,6 kilometri. Potrivit datelor oficiale din partea INFP, seismul s-a produs la 47km V de Focșani, 54km N de Buzău, 68km SE de Sfântu-Gheorghe, 76km E de Brașov, 86km NE de Ploiești.

Tot mai multe cutremure în România

Anul acesta, după incidentul din Turcia și Siria, unde un cutremur devastator a dus la o o pagumă semnificativă dinpunct de vedere uman și  economic, interesul românilor în ceea ce reprezintă aceste fenomene naturale este din ce în ce mai crescut. Anul acesta, în 2023, cel mai puternic cutremur resimțit în țara noastră România a avut loc tot în Gorj, la data de 14 februarie, și a avut magnitudine pe scara Reichter de până la 5,7 grade. Cu o zi înainte, aceeași zonă zonă geografică a României a mai fost zdruncinată de un alt seism, de acea dată de până la 5,2 grade pe scara Richter. Anterior, pe data de 15 februarie, reprezentanții INFP au afirmat faptul că nu există vreo posibilitate științifică de a face o predicție privind apariția unui seism. Potrivit acestora, „suntem la cheremul naturii”.

Nici reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) nu vin cu vești mai bune către români. Aceștia au amintit recent că trupe speciale sunt acum antrenate și mobilizate pentru orice ventualitate. Echipajele operative DSU din județul în care seismul a fost resimțit vor fi trimise pe teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere și raportarea pagubelor.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență au mai specificat faptul că, în cazul cutremurelor, Sistemul RO-ALERT nu poate trimite notificări înainte de seim, ci doar la foarte scurt timp după. După aceea, în cazul în care cutremurul va avea consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență), informează alba24.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.