Infofinanciar > Info > Cutremur în Banatul! Cât de puternic s-a zguduit pământul
Info

Cutremur în Banatul! Cât de puternic s-a zguduit pământul

cutremur in Romania
Credit imagine: playtech.ro

Chiar dacă Vrancea este epicentrul cutremurelor din România, vestul țării a devenit din ce în ce mai activ seismic în ultima perioadă, în special de când a avut loc seismul catastrofal din Turcia, în februarie anul acesta. Un cutremur de 4,6 grade, cu epicentrul la Lipova, în apropiere de Arad, a fost înregistrat seara trecută.

Pentru mulţi bănăţeni, acesta a fost primul seism pe care l-au resimţit vreodată. Starea generală cauzată de acest cutremur, clasificat drept mediu, a fost de panică. Inspectoratul de Situaţii de urgenţă Arad a fost în alertă. Nu s-au înregistrat însă daune sau victime.

Mărturiile bănăţenilor afectaţi

Lipova este un epicentru seismic foarte neobişnuit pentru România. Totuşi, vestul ţării a început să înregistreze o activitate mai intensă a plăcilor tectonice de când s-a zguduit pământul în Turcia şi în Siria. La o zi după catastrofa din ţările asiatice, în Gorj s-a înregistrat un seism de 5,7 grade, cel mai puternic seism din România din ultima perioadă. După aceea, Gorjul a fost epicentrul a sute de cutremure, chiar dacă majoritatea nu au depăşit 3 grade pe scara Richter.

„S-au zguduit ferestrele şi uşa de la apartament s-a deschis. Stau la etajul şase şi am simţit foarte puternic cum se clătina totul în jur. Prima reacţie a fost să fug, dar apoi mi-am adus aminte că nu e indicat să fii pe casa scării când e cutremur. Am coborât din bloc când s-a terminat şi toată lumea era afară să schimbe impresii. Sperăm că nu vor fi replici sau vor fi mai uşoare”, a spus un arădean.

Locuitorii din cartierele de case ale Aradului au fost şi ei înspăimântaţi de mişcarea seismică. „Parcă a trecut un tanc pe stradă, a vibrat casa, mobila, am simţit sub picioare cum se mişcă podeaua. A fost primul cutremur pe care l-am simţit”, a spus un alt cetăţean. Pentru el, ca şi pentru majoritatea celorlalţi localnici din zonele afectate, acesta a fost primul cutremur simţit în mod real.

„Sunt martori care mi-au relatat că au văzut cum se clatină turla Bisericii Ortodoxe Radna, dar din fericire nu s-a prăbuşit şi până acum nici nu au fost raportate pagube în Lipova. Eu am plecat deja în recunoaştere în cartiere, să vorbesc cu oamenii şi să văd dacă sunt probleme. Tot ce pot să spun până acum este că în zona Lipova, unde am înţeles că a fost epicentrul, eu, personal, nu am simţit niciodată un cutremur atât de puternic. A fost în două reprize scurte, cu pauză de câteva secunde între ele, aşa am simţit eu”, a spus primarul oraşului Lipova.

Ce spun autorităţile

Conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul a avut o adâncime de 15 kilometri şi a avut loc la 24 de kilometri distanţă de Arad şi 45 de kilometri distanţă de Timişoara.

„Până în acest moment nu avem apeluri privind eventuale pagube. Se execută recunoaşteri în municipiul Arad, în oraşele Lipova, Curtici, Nădlac, Ineu, Sebiş, Chişineu-Criş şi în localităţile Bârzava, Vinga, Gurahonţ, Birchiş”, a adăugat ISU Arad, conform România TV.