Infofinanciar > Lumea la zi > Cursa înarmării în Orientul Mijlociu! Arabia Saudită și Israel au multe de împărțit
Lumea la zi

Cursa înarmării în Orientul Mijlociu! Arabia Saudită și Israel au multe de împărțit

arabia saudita israel (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

SUA riscă să declanșeze o nouă cursă a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu. Oficialii americani propun acum normalizarea acordului dintre Arabia Saudită și Israel. Administrația lui Joe Biden lucrează intens la un pachet de acorduri prin care Arabia Saudită ar recunoaște oficial statutul de națiune al Israelului.

Dacă acest eveniment va avea loc, Arabia Saudită va deveni astfel cea mai mare putere arabă care recunoaște statutul Israelului. Asta chiar de la înființarea statului evreu în anul 1948. Oficialii de la Riad, capitala Arabiei Sauditei, a făcut din asistența americană pentru programul său nuclear civil o cerință cheie a discuțiilor.

Oficialii americani și israelieni discută acum despre un potențial centru de exploatare a uraniului administrat de SUA pe teritoriul saudit.
Acest lucru ar face din Arabia Saudită a doua țară din Orientul Mijlociu care se folosește de aceste săcăminte după Iran. Cei de la Teheran au declarat în iulie 2022 că au atins pragul nuclear, scrie The Time.