Info

Curs valutar miercuri, 18 ianuarie. Lira sterlină a înregistrat o creștere importantă, spre deosebire de euro și dolar

Curs valutar
sursa: dreamstime.com

Banca Națională a României (BNR) a anunțat miercuri, 18 ianuarie 2023, noul curs valutar valabil pentru astăzi, fiind prezentate ultimele valori stabilite pentru euro, dolar, gramul de aur și restul valutelor importante la nivel internațional.

Cursurile pieţei valutare sunt prezentate zilnic și publicate de BNR. Acestea sunt calculate ca medie a cotaţiilor practicate de societăţi bancare autorizate să efectueze operaţiuni pe piaţa valutară.

Curs valutar BNR pentru miercuri, 18 ianuarie

În timp ce moneda euro a crescut subtil, dolarul american a scăzut. Gramul de aur își păstrează trendul ascendent de creștere din ultimele luni.

Moneda euro înregistrează miercuri, 18 ianuarie, o valoare de 4.9355 lei, după o creștere cu +0.0041 lei față de ziua precedentă, când a înregistrat un curs de schimb față de leu de 4.9314 lei.

De asemenea, dolarul american a suferit astăzi o scădere, ajungând la valoarea de 4.5455 lei, după o depreciere de -0.0128 lei față de ședința precedentă, când s-a situat la 4.5583 lei.

Lira sterlină înregistrează în data de 18 ianuarie un avans important, după o apreciere de +0.0449 lei față de ziua precedentă, ajungând miercuri la valoarea de 5.6114 lei în relația cu moneda națională a României.

Nu în ultimul rând, și francul elvețian s-a detașat serios în cursul acestei zile, fiind cotat la valoarea de 4.9796 lei în cursul zilei de miercuri, 18 ianuarie.

Gramul de aur își continuă seria de aprecieri din ultimul an și atinge astăzi o valoare de 279.6949 lei, după o creștere de +0.3647 lei stabilită miercuri de BNR.

Banca Națională a României actualizează în fiecare zi lucrătoare, la ora 13:00, cursul valutar.

Atribuțiile BNR privind cursul valutar

Banca Naţională a României (BNR) este banca centrală a României, instituţie publică independentă, conform Legii nr.312 din 28 iunie 2004 privind Statutul Băncii Naționale a României și Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 157/2005.

Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor. Banca Naţională a României sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinirea obiectivului său fundamental. O atribuţie principală a Băncii Naţionale a României este elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb.

Alte atribuții ale BNR sunt: autorizarea, reglementarea și supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit – în scopul asigurării funcţionării şi viabilităţii sistemului bancar -, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare, emiterea de monedă, stabilirea regimului valutar și administrarea rezervelor internaţionale ale României. Din decembrie 2015 BNR este autoritate națională de rezoluție pentru sectorul bancar.

BNR oferă permanent publicului informaţii, date statistice şi explicaţii detaliate privind activitatea proprie şi a sistemului bancar, precum şi analize referitoare la evoluţiile macroeconomice şi financiare interne şi internaţionale.