Infofinanciar > Info > Curs valutar miercuri, 1 februarie 2023! Leul crește în fața euro și a dolarului american
Info

Curs valutar miercuri, 1 februarie 2023! Leul crește în fața euro și a dolarului american

Curs valutar
Sursă foto: Fanatik.ro

Banca Națională a României (BNR) a emis miercuri, 1 feburarie 2023, noul curs valutar, care cuprinde cotațiile celor mai importante monede internaționale în raport cu leul. De asemenea, datele furnizate de BNR evidențiază puterea monedei naționale pe piața valutară de pe mapamond.

Potrivit ultimului curs de referință, miercuri, un euro este echivalentul a 4,9148 lei, valoare în scădere față de ședința precedentă a BNR de marți, când moneda europeană valora 4,9221 lei.

De asemenea, în ceea ce privește dolarul american, acesta valorează astăzi 4,5152 lei, în scădere față de ziua precedentă, când moneda SUA era echivalentul a 4,5466 lei.

De cealaltă parte, dacă ne referim la francul elvețian, acesta valorează miercuri, 1 februarie 2023, 4,9264 lei. Noua cotație oferită de BNR este în creștere cu 0,0266 lei față de marți, când moneda era echivalentul a 4,8998 lei.

Lira sterlină, conform cursului BNR, a ajuns miercuri la valoarea de 5,5638 lei, în scădere față de cotația precedentă de marți, când moneda Marii Britanii era cotată la 5,6028 lei.

În ceea ce privește gramul de aur, valoarea acestuia a ajuns miercuri la 279,6982 lei, în creștere față de marți, când aceeași cantitate era apreciată la 278.5779 lei.

În fiecare zi lucrătoare, la ora 13:00, Banca Națională a României emite noul curs valutar.

Rolul BNR

Banca Naţională a României (BNR) este banca centrală a României, instituţie publică independentă, conform Legii nr.312 din 28 iunie 2004 privind Statutul Băncii Naționale a României și Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 157/2005.

Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor. Banca Naţională a României sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinirea obiectivului său fundamental. O atribuţie principală a Băncii Naţionale a României este elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb.

Alte atribuții ale BNR sunt: autorizarea, reglementarea și supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit – în scopul asigurării funcţionării şi viabilităţii sistemului bancar -, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare, emiterea de monedă, stabilirea regimului valutar și administrarea rezervelor internaţionale ale României. Din decembrie 2015 BNR este autoritate națională de rezoluție pentru sectorul bancar.

BNR oferă permanent publicului informaţii, date statistice şi explicaţii detaliate privind activitatea proprie şi a sistemului bancar, precum şi analize referitoare la evoluţiile macroeconomice şi financiare interne şi internaţionale.

Euro ar putea depăși 5 lei

Reprezentanții companiei BanFirst , în cadrul unui studiu, au oferit mai multe perspective sumbre pentru piața valutară din 2023. Printre estimările acestei cercetări se numără o evoluție negativă a monedei noastre naționale, leul, pe parcursul anului curent.

Studiul mai arată că, în 2023, întreg cursul valutar va fi influenţat în principal de inflaţie.

„Pe măsură ce vom observa o reducere a inflaţiei, leul va slăbi în raport cu moneda europeană. Considerăm aprecierea recentă a leului ca fiind una tranzitorie, direct influenţată de intrările investitorilor străini în titluri de stat, denominate în lei, dar şi de managementul riguros al lichidităţii practicat de către Banca Naţională a României”, a susținut Alin Latu, country manager iBanFirst România, scriu cei de la Pro TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.