Infofinanciar > Lumea la zi > Cupa Mondială din 2026 va avea 48 de echipe. Ce a stabilit FIFA
Lumea la zi

Cupa Mondială din 2026 va avea 48 de echipe. Ce a stabilit FIFA

mingi de fotbal sursă foto; unsplash.com
Credit imagine: unsplash.com

Consiliul FIFA s-a reunit în Kigali, Rwanda, pentru a decide structura Cupei Mondiale din 2026. Astfel, s-a stabilit că mult-aşteptatul campionat de peste 3 ani va fi format din 48 de echipe. Ele vor fi împărţite în 12 grupe a câte 4.

Tot în cadrul acestei întruniri a fost pusă la punct şi structura Campionatului Mondial al Cluburilor. Amintim că ediţia din 2022 a fost amânată pentru februarie 2023, deoarece altfel s-ar fi suprapus cu Cupa Mondială, disputată la Qatar la finele anului trecut. Clubul câştigător a fost Real Madrid. Următoarea ediţie a Campionatului Mondial al Cluburilor FIFA va avea loc în iunie 2025. S-a stabilit şi că din 2025 încolo, această competiţie de fotbal va avea loc din 4 în 4 ani.

Noutăţile de la Consiliul FIFA

La Consiliul FIFA a participat şi preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu. În urma consiliului, s-a ajuns la un consens, de mare interes atât pentru jucători, cât şi pentru fanii lor de pretutindeni. Prin urmare, FRF a eliberat un comunicat de presă, prin care face cunoscut publicului român sistemul în care vor avea loc următoarele competiţii FIFA.

„În urma unei analize extinse, Consiliul FIFA a aprobat în unanimitate ca la Mondialul găzduit peste 3 ani de SUA, Mexic şi Canada cele 48 de echipe participante să fie împărţite în 12 grupe de câte 4. Primele două clasate împreună cu 8 cele mai bune echipe de pe locurile 3 vor avansa în faza şaisprezecimilor de finală. Acest format oferă tuturor echipelor calificate minimum 3 meciuri şi, în acelaşi timp, permite timpi de odihnă similari pentru echipele care se vor duela în competiţie. Finala Cupei Mondiale 2026 se va juca pe 19 iulie 2026”, se arată în comunicatul Federaţiei Române de Fotbal, citat de alephnews.ro.

Calendarul cupei mondiale de fotbal?

Tot în cadrul acestei întâlniri au fost discutate probleme administrative precum calendarul FIFA în perioada 2025-2030. Nu a fost neglijată nici problematica fotbalului feminin şi felul în care competiţiile jucătoarelor vor fi organizate.

Astfel, comunicatul aduce următoarele informaţii:

„Consiliul FIFA a aprobat, de asemenea, calendarul FIFA 2025-2030, care va avea următoarea structură:
– Martie: 9 zile (2 meciuri)
– Iunie: 9 zile (2 meciuri)
– Septembrie-octombrie: 16 zile (4 meciuri) începând din 2026, până atunci ambele luni vor cuprinde câte 9 zile (2 meciuri)
– Noiembrie: 9 zile (2 meciuri)

Calendarul internațional pentru competițiile feminine pentru perioada 2024-2025, validat și el, va include turneul olimpic din 2024 (25 iulie – 10 august) și prima ediție Concacaf Gold Cup de anul viitor (20 februarie – 10 martie).

Consiliul FIFA a aprobat și criteriile de acces în Campionatul Mondial al Cluburilor, care va fi organizat, începând din iunie 2025, din 4 în 4 ani, cu participarea a 32 de echipe de pe toate continentele.

Alte decizii fac referire la noi prevederi în Regulamentul FIFA privind statutul și transferul jucătorilor, aprobarea regulamentului privind candidaturile pentru găzduirea Mondialului feminin din 2027 și înființarea unui grup de lucru pentru implementarea unui set de principii referitoare la perioadele de odihnă necesare jucătorilor de fotbal.”

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.