Infofinanciar > Info > Se schimbă regulile pentru cumulul pensiei cu salariul. Este nevoie de noi acte
Info

Se schimbă regulile pentru cumulul pensiei cu salariul. Este nevoie de noi acte

S-au aprobat normele de aplicare a legii pensiilor
Sursa foto: Arhiva companiei

Noile prevederi legislative privind pensiile intrat în vigoare permit angajaților să continue să lucreze până la 70 de ani. Pentru cumulul pensiei cu salariul este nevoie însă de noi acte.

Noua lege a pensiilor oferă angajaților posibilitatea să continue raportul de muncă până la 70 de ani. Acest lucru este însă posibil doar cu acordul anual al angajatorului. Dacă se dorește însă cumulul pensiei cu salariul sunt necesare documente noi. Acestea sun necesare și pentru cei care doresc să solicite pensia pentru limita de vârstă sau anticipată conform normelor legale.

Astfel, unul din acte este adeverința eliberată de angajator. Aceasta atestă faptul că solicitantul nu a optat pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Măsura este prevăzută de articolul 46 (2) din Legea 360/2023.

Cumulul pensiei cu salariul este legal

Cerința a fost impusă de casele de pensii în ultimele două luni. Ea a stârnit nemulțumirea celor care solicită deschiderea dreptului de pensie. Aceștia acuză faptul că prevederea nu era prevăzută în vechea lege a pensiilor și normele de aplicare aferente. Conform acestora, documentul cerut nu era prevăzut printre cele include în dosarul pentru cererea de pensionare.

De la 1 ianuarie 2024 însă, a intrat în vigoare prevederea conform căreia angajații pot continua activitatea la locul de muncă până la 70 de ani. Normele de aplicare ale noii legi a pensiilor, apărute în Monitorul Oficial și aplicabile deja, stipulează explicit necesitatea acestei adeverințe eliberate de angajator.

Adeverință nu reprezintă o limitare a dreptului la muncă și nici cumulul pensiei cu salariul cumuleze pensia cu salariul, conform Codului muncii. Cu toate acestea, pensionarea înseamnă în mod automat încetarea raportului de muncă.

Ce proceduri sunt necesare

Prin urmare, dacă o persoană dorește să continue să lucreze după vârsta legală de pesnionare, trebuie să încheie un nou contract de muncă.

Documentul cerut de casele de pensii este necesar pentru a procesa cererea de pensionare și pentru a asigura conformitatea cu noile reglementări legale în materie de pensii. Este o formalitate menită să ateste opțiunea părților de a nu continua raportul de muncă după pensionare, conform prevederilor legale.

Acest lucru este necesar pentru a procesa cererea de pensionare și pentru a asigura conformitatea cu noile reglementări legale în materie de pensii.

Noua lege nu afectează grupele de muncă

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, susține că procentele pentru condițiile deosebite și speciale de muncă se păstrează și în noua lege a pensiilor.

”Pentru lucrul aferent pentru condiții deosebite sau în condiții speciale, grupa 1 de muncă sau grupa a 2-a de muncă, sunt trei beneficii care decurg din această lege. Este reducerea vârstei de pensionare, stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale. Și cel pecuniar, care vine dintr-un punctaj. Care atât înainte cât și după intrarea legii în vigoare va fi de 0,5% pentru grupa 1, respectiv de 0,25% pentru cei care au lucrat în grupa a 2-a, condiții deosebite. Deci aceste procente se păstrează”, a precizat Budăi, citat de romaniatv.