Infofinanciar > Opinii > Cum știm dacă un business are nevoie de Inteligență Artificială?
Opinii

Cum știm dacă un business are nevoie de Inteligență Artificială?

Simona Pavelescu - CEO htss
Foto: Arhiva personala

În ciuda condițiilor economice incerte, 72% dintre directorii executivi din Statele Unite afirmă că Inteligența Artificială generativă reprezintă o prioritate majoră de investiții. Mai mult decât atât, cei mai mulți dintre aceștia alocă mai multe resurse financiare pentru achiziționarea de tehnologii noi (57%), decât pentru dezvoltarea abilităților și capacităților forței lor de muncă.

62% dintre directorii executivi intervievați se așteaptă ca investițiile lor în această direcție să producă randamente în 3-5 ani, în timp ce 21% se așteaptă la randamente în doar 1-3 ani, potrivit unui sondaj KPMG publicat în octombrie 2023.

Compania dvs. ar trebui să investească în Inteligența Artificială?

Înainte de a răspunde la această întrebare, să clarificăm ce înseamnă Inteligența Artificială. Subiectul nu este, nici pe departe, unul nou. Termenul a fost introdus pentru prima dată în anii ‘50, de către matematicianul britanic Alan Turing.

Însă, concepte și idei legate de mașinile inteligente sau entități artificiale au apărut mult mai devreme. Inclusiv eu, la sfârșitul anului ’90, am realizat, în calitate de studentă, o lucrare de cercetare despre algoritmi genetici – cu alte cuvinte, crearea de modele care simulează procesele cognitive umane pentru a face predicții în procesul decizional, bazate pe date.

Ceea ce este nou astăzi este conceptul de Inteligență Artificială generativă, un ad-on care simulează creativitatea umană generând conținut nou pe baza datelor existente. De asemenea, viteza și direcția dezvoltării Inteligenței Artificiale prezic o evoluție dinamică viitoare, ceea ce sporește apetitul pentru investiții tehnologice, reflectat și în sondajul KPMG.

Valoarea reală pe care o puteți extrage din IA

Plecând de la definiția de mai sus, condiția zero pentru a utiliza un model IA predictiv sau generativ este să aveți date în format digital. Valoarea reală pe care o puteți extrage din IA provine din antrenarea modelului pe datele dvs., în contextul dvs. specific. Desigur, între timp, puteți utiliza modelele existente (de exemplu, ChatGPT) pentru a învăța și a înțelege puterea IA, pentru a studia cum ați putea beneficia cel mai bine de o astfel de investiție.

Chiar dacă IA, în special IA generativă, este un concept la modă, pentru a înțelege valoarea reală, trebuie să aveți o strategie. Nu există o rețetă potrivită pentru toți, conceptul este proaspăt și, pentru a vă număra printre „early adopters”, o abordare agilă ar putea fi opțiunea câștigătoare.

Ce direcție a business-ului ar trebui să prioritizați pentru adopția IA?

Recomand să începeți cu partea digitală cea mai matură a afacerii principale, unde ați adunat date fiabile. Dezvoltarea unui prototip vă va ajuta să determinați dacă sunteți pregătit pentru o astfel de investiție.

O altă variantă este să vă concentrați pe consolidarea digitalizării afacerii dvs., monitorizând în paralel evoluția Inteligenței Artificiale. Aceasta este o abordare care implică mai puține riscuri și va aduce beneficii treptat. Vă oferă timpul necesar să vă pregătiți pentru următorul nivel tehnologic.

Inteligența Artificială este aici pentru a rămâne. Întrebarea nu este „dacă ar trebui să investesc în această tehnologie” ci, mai degrabă, „când este afacerea mea pregătită pentru o astfel de investiții”?

Care este decizia corectă pentru mine?

Există două condiții care trebuie să fie îndeplinite în prealabil, pentru ca investițiile în Inteligența Artificială să fie încununate cu succes. Prima este reprezentată de maturitatea digitală a afacerii. Pentru a atinge această maturitate, investiția în tehnologie trebuie să fie pe lista dvs. de priorități. Mai mult decât atât, trebuie să vă asigurați că datele digitale ale afacerii sunt securizate, pentru a continua să evoluați la nivelul următor.

A doua condiție, la fel de importantă, este reprezentată de dezvoltarea abilităților digitale ale angajaților. Inteligența Artificială nu se traduce prin înlocuirea resurselor umane, ci mai degrabă prin colaborarea tehnologiei cu oamenii. Evoluția trebuie să acopere ambele unghiuri pentru a maximiza utilizarea tehnologiei într-un mod deopotrivă etic și profitabil.

Ca o concluzie generală – Datele digitale și abilitățile digitale ale oamenilor sunt prerechizitele principale pentru ca o investiție în Inteligența Artificială să fie încununată cu succes. În loc să vă întrebați dacă ar trebui să investiți în această tehnologie, mai bine începeți să vă întrebați când este momentul oportun să o faceți, iar viteza de adoptare este determinată de maturitatea dvs. digitală. Primul pas în această călătorie: începeți cu o evaluare digitală și, pe baza acesteia, construiți-vă strategia IA pe termen scurt, mediu și lung.