Infofinanciar > Info > Cum se anunță vremea? Un climatolog explică fenomenele meteorologice
Info

Cum se anunță vremea? Un climatolog explică fenomenele meteorologice

Prognoza meteo pentru data de 2 aprilie. Temperaturile o să scadă
sursa foto arhiva companiei

A venit vara? Roxana Bojariu, care este climatolog, spune că recordurile de temperatură cad peste tot în lume. Temperaturile din acest final de săptămână au fost unele similare unei zile de vară.

„Este chiar vreme de vară, pentru că definiția zilei de vară înseamnă temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius, ceea ce acum se întâmplă în aproape toată țara. Avem de a face cu o circulație atmosferică în sectorul atlantico-european care aduce aer dinspre sud-vest, adică aer dinspre nordul Africii, de altfel avem și transport de praf saharian în mare parte din zona Europei Centrale, pe această circulație.

Evident că avem un aer mult mai cald, asta în timp ce în partea vestică a continentului sunt ploi, furtuni, pe același tip de circulație, de fapt. Dar ceea ce este interesant, acum, este faptul că avem, peste tot, temperaturi mai ridicate.

De fapt, suntem foarte aproape de recordul maxim absolut al lunii martie. S-au înregistrat 32,8 grade Celsius în 1952, la Giurgiu, la 30 martie, iar în București, maxima absolută, 29 de grade Celsius”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog, la Digi 24.