Infofinanciar > Info > România trece la ora de vară
Info

România trece la ora de vară

Ne întoarcem la ora de vară! Cum ne afectează creierul
Foto: facebook.com

Modificarea are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară, din 20 martie, când ziua și noaptea au avut aceeași durată.

Odată cu trecerea la ora de vară, diferența dintre ora oficială a României și timpul universal GMT va fi de trei ore. Comparativ cu două ore, în perioada orei de iarnă. Această modificare va fi valabilă până la solstițiul de vară din 20 iunie, când ziua va fi cea mai lungă din an.

CFR Călători precizează că schimbarea orei nu va modifica mersul trenurilor în vigoare. Vor fi totuși o serie de modificări pentru adaptarea circulației trenurilor la ora de vară. Astfel, se vor anula două curse. Una de la Gara de Nord spre Aeroportul „Henri Coandă” și una în sens invers.

Introducerea orei de vară a fost inițial concepută pentru a extinde perioada în care oamenii pot beneficia de lumina naturală. Ceea ce un impact pozitiv asupra activităților desfășurate în aer liber.

Ora de vară durează puțin sub șapte luni. Adică aproximativ 65% din an, acoperind primăvara, vara și jumătatea toamnei. Anul acesta va dura până pe 27 octombrie.

Statele UE aveau termen până în 2021 să notifice dacă doresc să adopte permanent ora de vară sau ora de iarnă.