Infofinanciar > Educație financiară > Cum să-ți crești copilul în spiritul educației financiare? Sfaturi esențiale pentru părinți
Educație financiară

Cum să-ți crești copilul în spiritul educației financiare? Sfaturi esențiale pentru părinți

educatie fiannciară; sursă foto: semneletimpului.ro
Credit imagine: semneletimpului.ro

Chiar dacă în curriculumul clasei a zecea este prevăzută și o oră de educație antreprenorială, mulți tineri nu află sau nu sunt receptivi la toate informațiile pe care își vor fi dorit să le știe ca adulți. Într-o lume în care sunt din ce în ce mai multe schimbări de ordin economic, este mai important ca niciodată ca generațiile viitoare să știe valoarea banului. Iar tu, ca părinte, ai mai multe căi prin care să-ți responsabilizezi copilul și adolescentul din acest punct de vedere.

Astfel, el va fi mult mai pregătit atunci când va face decizii financiare importante, începând cu primul loc de muncă, deschiderea unui cont de economii, mutatul în chirie sau într-o casă care îi va aparține întru totul și multe altele.

Cunoașterea valorii banului

Un prim pas în acest sens este ca adolescentul tău să aibă un card bancar pe numele său. Astfel, banii din acel cont vor fi ai lui, ceea îl va responsabiliza într-un mod cu totul diferit de situația în care ar folosi niște bani care sunt pe numele tău. Își poate încasa alocația și, dacă este cazul, și bursa pe acest card. Iar dacă vrei să-i transferi niște sume suplimentare, o poți face, însă este de preferat ca acestea să fie fixe. Astfel, el se va putea încadra într-un buget lunar și îi va fi mai ușor să facă acest lucru atunci când va pleca de-acasă sau va obține primele lui salarii. De asemenea, este de preferat ca el să-și deschidă și un cont de economii, unde să-și pună lunar o anumită sumă.

Îi va fi cu siguranță mai ușor să economisească în această etapă a vieții decât în momentul în care va avea de achitat facturi, chirie sau rată. Și asta, din nou, îl va ajuta să-și gestioneze cheltuielile de la o lună la alta, măcar la un prim nivel.

Încurajarea spiritului antreprenorial

Chiar dacă nu oricine are înclinația de a-și începe propria afacere, este important să-i prezinți copilului tău această variantă. În cazul în care are o idee la care ține foarte mult, îl poți ajuta să-și transforme pasiunea într-o sursă de venituri. Recomandarea noastră este să-i fii alături și să-i pui la dispoziție materiale în acest sens: din fericire, librăriile și bibliotecile s-au umplut din ce în ce mai mult de astfel de resurse utile pentru tinerii care vor să-și croiască un drum în lumea antreprenoriatului, ne indică un articol amplu publicat pe qbebe.ro.

Iar dacă atât el, cât și tu simțiți că menirea lui este alta, recomandăm să-i facilitezi accesul către un consilier în carieră. Monetizarea pasiunilor nu este niciodată imposibilă și este mai mult decât de dorit în societatea contemporană.