Infofinanciar > Educație financiară > Cum să o duci mai bine. Generează niște venituri pasive
Educație financiară

Cum să o duci mai bine. Generează niște venituri pasive

Cum să o duci mai bine. Generează niște venituri pasive
Foto: ciel.ro

În educația financiară, un capitol important se referă la veniturile pasive, un mare pas spre obținerea a ceea ce se numește independența financiară pe care ne-o dorim cu toții.

Deși pare ușor superficială, una dintre definițiile venitului pasiv sună așa: bani câştigaţi fără prea mare efort sau muncă.

Spre deosebire de venitul activ care este dat de banii câştigaţi direct din munca prestată, adică, în cele mai mute cazuri, salariu, venitul pasiv poate fi obţinut şi în timp sunteți la muncă. Asta datorită faptului că necesită  foarte puţin timp de investit. E drept, metodele de  obține venit pasiv incumbă faptul că trebuie să aveți ceva bani puși deoparte. Partea bună este că, în unele cazuri, ne este vorba despre sume foarte mari.

Venituri pasive din dividende

Dacă puteţi economisi lunar o anumită sumă, o soluție ar fi să investiţi pe bursă în companii solide care oferă anual dividende. Specialiștii spun că este esențial să gândiţi investiţia pe termen lung, astfel încât să nu fiţi afectat de fluctuațiile preţului acţiunilor, cumpăraţi mai mult atunci când preţul este jos, şi păstraţi acţiunile mult timp. Puteţi începe cu sume mici, mărindu-vă constant portofoliul. Citiți constant despre piața de capital, vă va ajuta mult.

Venit pasiv din imobiliare

Dacă nu dispui de o sumă mare pentru a cumpăra un apartament pe care, apoi, să-l închiriezi, poţi învesti într-un REIT – un trust de investiţii imobiliare – o companie care deţine sau produce bunuri imobiliare ce generează constant venituri.

Venituri pasive din drepturile de autor

Dacă eşti mai talentat poţi scrie o carte, sau un curs online interesant, dacă eşti fotograf îţi poţi vinde pozele pe site-uri specializate. Sunt deja miii de români care fac asta, și nu câștigă deoc rău. Mai mut, dacă te pricepi bine de tot, poţi crea o aplicaţie de mobil. Ideea este că îți vor veni bani pe o perioadă lungă de timp.

Venituri pasive din blog, tiktok sau youtube

Îţi place să scrii şi ai un blog? Atunci poţi câştiga bani din asta: bannere publicitare sau anunţuri google sau affiliate marketing (primeşti un comision atunci când un partener vinde către un client adus de site-ul tău).

E inutil să îți dau exemple, deja știi că există ceea ce se numește a fi influencer.  Adevărat, această sursă se venit pasiv se formează în timp. Sunt necesare câteva luni, dacă nu chiar ani de muncă pentru că să generezi venituri pasive, dar investiția în bani e relative scăzută, dar, îți va consuma  mult timp. Începe acum, și așa îţi vei creea o sursă de venit pasivă peste 2 ani!

 

Venitul pasiv consistent se obţine în timp, însă orice mic pas te aduce mai aproape. Fă-ţi un plan, setează-ţi un obiectiv financiar şi acţionează! Scuzele nu aduc bani şi nici prosperitate financiară.