Infofinanciar > Educație financiară > Cum să ai succes. Cinci sfaturi de la un miliardar excentric
Educație financiară

Cum să ai succes. Cinci sfaturi de la un miliardar excentric

Branson

Cunoscut pentru excentricele sale hobby-uri, miliardarul Richard Branson a înfiinţat compania Virgin în 1970, la numai 20 de ani.

De asemenea, el este singurul antreprenor care a făcut un lucru considerat imposibil. Branson a  pus pe picioare opt afaceri de succes în… opt industrii diferite. Mai mult, el nu era calificat în niciuna dintre aceste industrii. Ca mulți alți miliardari, și Richard Branson are niște reguli de aur, cinci la număr.

  1. Nu face nimic din ceea ce nu îţi place. „Când am pus bazele Virgin, într-un subsol din vestul Londrei, nu exista niciun plan sau vreo strategie. Nu am dorit să construiesc un imperiu… Pentru mine, construirea unei afaceri se referă la a face acel lucru de care să fiu mândru; vreau să aduc la un loc oamenii talentaţi şi să creez ceva care să facă diferenţa, în vieţile tuturor”, spune Branson. Oricum, cel mai important lucru este, conform lui Branson, să fi construit ceva de care să fii mândru.
  2. Alege numele companiei tale cu grijă. Branson spune ca ales numele Virgin în timpul unei întâlniri. „Într-o seară, stăteam la un pahar cu un grup de fete de 16 ani, căutând un nume pentru magazinul de discuri”. „Au fost vehiculate multe idei, printre care şi Virgin. A fost riscant, mi-a plăcut, dar a atras atenţia tuturor”. Desigur, pentru acele vremuri, alegerea era îndrăzneață, pentru zilele noastre nici nu știu ce mai poate părea șocant.
  3. Prima impresie este totul. Prima impresie este extrem de importantă, spune Branson. Dat tot el spune că și a doua impresie este la fel de importantă. Mai cu seamă dacă este vorba despre o plângere. În această situație, cum vei rezolva problema pentru client este esențială.
  4. Clientul are mereu dreptate, dar nu și când greșește. Pentru că și el este om… Asadar, clientul are dreptate, dar când greșeșete trebuie să i se spune, să i se arate unde a greșit. Asta va ajuta orice afacere.
  5. Nu fi șef, fii lider. Branson consideră că imaginea tradiţională a șefului este perimată. Un şef ordonă, în timp ce un lider organizează, administrează, gestionează. Un lider atrage soluții, nu impune soluții…

Branson vrea turism spațial

Apropo de excentricități, cea mai recentă ispravă semnată de Branson s-a petrecut anul trecut. Un zbor a cărui pregătire a durat 17 ani a decolat cu succes și l-a dus pe miliardarul Richard Branson din deșertul New Mexico până la marginea spațiului. A fost o călătorie istorică, iar mizele ei, dincolo de progresul tehnologic, sunt deopotrivă economice. Se dă startul, astfel, turismului spațial. Opt oameni au luat parte la această misiune pe care întreaga omenire a putut-o urmări în direct.

Cursa către stele a început la baza Virgin Galactic din New Mexico. De acolo a decolat avionul care a transportat naveta cu Richard Branson şi ceilalţi cinci pasageri. Purtată în acest fel, ea a ajuns la 15 mii de metri altitudine, după care s-a desprins și și-a continuat singură drumul, până la 90 de kilometri deasupra Pământului. Odată ajunsă la limita atmosferei terestre, naveta lui Branson a rămas acolo câteva minute. A fost împlinirea visului din copilărie al miliardarului britanic. Și a putut testa câteva minute și imponderabilitatea.