Infofinanciar > Info > Cum să ai facturi mai mici la curent și gaze? Se poate cu acest truc simplu
Info

Cum să ai facturi mai mici la curent și gaze? Se poate cu acest truc simplu

energie termica - sursa foto - economica.net
Credit imagine: economica.net

Principalul aspect de avut în vedere este întotdeauna poziția geografică. În funcție de regiune și județ, este foarte posibil ca locuința ta să aibă nevoie de mai puțină încălzire sau răcire decât ți-ai fi imaginat.

În acest fel, risipa poate fi evitată, iar asta se va simți și la facturi.

Răspunsul e unul intuitiv: cu atât mai puțină cu cât ești plasat mai sudic. Județele care au nevoi minime de încălzire sunt București, Călărași și Constanța.

Spre exemplu, temperatura ambientală cu care un bucureștean este obișnuit este de 24 de grade Celsius. Astfel, nu trebuie să îți setezi centrala sau caloriferul pe o valoare mai ridicată de-atât. Cam aceleași temperaturi sunt considerate uzuale și de constănțeni și persoanele din județul Călărași. Alte județe sudice și vestice se găsesc în situații similare, deoarece sunt poziționate în câmpie, unde temperaturile sunt de regulă mai ridicate.

Pe de altă parte, principalele consumatoare de energie termică sunt județele Covasna, Harghita, Suceava și Bistrița-Năsăud. Transilvănenii, în schimb, se află într-o zonă moderată din acest punct de vedere.

Necesarul de răcire

Dacă Bucureștiul este codaș la încălzire, e de la sine înțeles că va fi fruntaș la nevoia de răcire. Totuși, nu trebuie să uităm că temperatura considerată confortabilă de bucureșteni este de 24 de grade. Asta pentru a evita un exces de zel, care ne împinge să setăm aerul condiționat la 20 de grade sau mai puțin.

Interesant este că între București și Teleorman (al doilea județ din punctul de vedere al necesarului de răcire) există o diferență de 50 de grade Celsius la nivelul indicelui termic. Bucureștiul este supus microclimatului urban (via ScienceDirect) : betoanele sporesc efectul de seră din oraș. Faptul că aproape nu există suprafață pe care să nu se fi construit ceva nu permite căldurii să se împrăștie.

Pe de altă parte, județele cele mai răcoroase sunt Harghita, Covasna, Suceava și chiar și centralul Brașov, care se dovedește foarte prietenos cu facturile la energie.

Sigur, acest truc se află în relație cu celelalte elemente care determină factura. Spre exemplu, este important pentru cheltuielile tale dacă locuiești într-un bloc reabilitat termic sau nu, ori dacă ai încălzire în sistem centralizat. Deși centrala termică individuală e de multe ori preferabilă, pentru că-ți poți seta de unul singur temperatura dorită, facturile tind să fie mai mari decât în cazul sistemelor care administrează căldură unei scări sau unui bloc întreg.

Tot aici trebuie să menționăm și furnizorul. În funcție de distribuitorul de energie la care ai contract, precum și de prețurile pe care le stabilește la nivel regional, s-ar putea să te trezești cu surprize la factură. Chiar dacă județul în care locuiești este altfel destul de blând cu costurile pentru un trai confortabil, scrie Antena3.