Infofinanciar > Esential > Cum rezistă economia Spaniei fără rezerve naturale de gaz sau petrol? Cele mai importante resurse ale țării
Esential

Cum rezistă economia Spaniei fără rezerve naturale de gaz sau petrol? Cele mai importante resurse ale țării

spania, energii regenerabile, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Spania este un stat din sud-vestul Europei, care ocupă aproximativ 85% din Peninsula Iberică și include, de asemenea, Insulele Canare, Insulele Baleare și Llivia. Spania are a 16-a cea mai mare economie după PIB la nivel mondial și are una dintre cele mai bune parități ale puterii de cumpărare de pe glob.

Spania este o țară bogată în resurse naturale, însă la capitolul gaze naturale, țara depinde de importuri. Principalul partener comercial energetic al Spaniei în domeniul gazelor sunt SUA, de la care importă gaze naturale lichefiate, țara bucurându-se de șase terminale GNL. La nivel mondial, Spania are doar 0,0013% din rezervele mondiale de gaze naturale. Țara nu are nici rezerve considerabile de petrol, fiind evaluate undeva la 150 de milioane de barili de petrol, aproximativ 0,009% din rezervele mondiale. Economia Spaniei depinde astfel de energia din surse regenerabile și de importurile de GNL.

Terenuri arabile

Terenul arabil este una dintre resursele naturale primare din Spania, care a contribuit la industria agro-alimentară în continuă creștere din această țară. În urmă cu 40 de ani, agricultura era cel mai important segment din economia Spaniei.

Peste 27,18% din suprafața totală de teren din Spania este considerată a fi teren arabil, în timp ce 9,85% este folosit pentru culturi permanente și aproximativ 62,97% este lăsat pentru alte utilizări. Produsele agricole au reprezentat peste 15% din totalul exporturilor Spaniei în 2015.

Peste 23. 612 de km pătrați din terenul cultivat în Spania este irigat, iar jumătate din acest teren este folosit pentru cultivarea legumelor, a plantelor fructifere și a porumbului. Alte plante care beneficiază de irigații sunt, printre altele, ierburile furajere, roșiile, mango, cartofii, sfecla de zahăr și căpșunile. Spania este principalul exportator și producător de căpșuni din Uniunea Europeană (UE). Dintre țările europene Spania este, de asemenea, cel mai mare exportator de citrice, precum lămâi și portocale.

Aur

Exploatarea minieră a început în Spania în anul 25 î.Hr. și, la scurt timp după aceea, aurul a fost găsit în regiunea Las Medulas. Înainte de cucerirea romană, localnicii obțineau aur din rezervele aluvionare (Material format din bolovani, mâl, nisip și pietriș, adus de apele curgătoare și depus pe fundul albiei, pe luncă sau la vărsare).

Exploatarea aurului pe scară largă a început în a doua jumătate a secolului I d.Hr. Exploatarea aurului s-a intensificat după invaziile romane, iar Las Madulas a devenit cea mai mare mină de aur din întregul lor imperiu. Lăcomia și disponibilitatea forței de muncă ieftine i-au forțat pe romani să folosească diverse metode unice de minerit, cum ar fi mineritul hidraulic. Pliniu cel Bătrân susține că explorările romane din regiune au produs peste 3.615.581 de lire de aur în 250 de ani. În roca de bază a țării există minereu de kimberlit care are aur.

În prezent, diverse companii miniere încă mai caută zăcăminte de aur în părțile de nord-vest ale țării. În 2020, Spania a exportat aur în valoare de 1,14 miliarde de dolari, fiind astfel al 51-lea cel mai mare exportator de aur din lume. În același an, Aurul a fost al 39-lea cel mai exportat produs din Spania. Principalele destinații ale exporturilor de Aur din Spania sunt: Regatul Unit (374 milioane de dolari), Italia (350 milioane de dolari), Franța (259 milioane de dolari), Elveția (99,1 milioane de dolari) și Turcia (26,1 milioane de dolari).

Cele mai rapide piețe de export pentru aurul Spaniei între 2019 și 2020 au fost Italia (23,2 milioane de dolari), Turcia (20,9 milioane de dolari) și Germania (10,8 milioane de dolari).

Cărbune

Zăcământul de cărbune al Spaniei este estimat la peste 4.500 de milioane de tone, iar această cifră include rezervele accesibile de aproximativ 1.156 de milioane de tone. În 2010, Spania a fost al treizecilea stat producător de cărbune din lume, iar în 2021, a scăzut pe locul 40. În 2015, cărbunele a asigurat peste 10,9% din toate nevoile energetice ale țării, iar în 2022, procentul a scăzut până la sub 3%.

Mercur

În Spania se află cea mai mare și cea mai veche mină de mercur din lume, care a produs peste 250.000 de tone de mercur în ultimii 2.000 de ani. Orașul Almaden are cele mai importante depozite de cinabru (un mineral care produce mercur) din lume. Romanii foloseau cinabrul ca pigment, dar mai târziu l-au folosit în alchimie și în medicină. Mercurul a devenit important la mijlocul secolului al XVI-lea, când a fost introdusă amalgamarea (un proces de extragere a metalelor din minereurile de argint și aur). În prezent, minele sunt închise din cauza interzicerii exploatării mercurului în Europa, iar în locul lor se construiește un muzeu. Minele de mercur au fost deschise pentru public în 2006, iar vizitatorii pot face un tur al primului nivel al minelor.

Energia regenerabilă, cea mai importantă resursă a Spaniei

Spania a generat 42,2% din energia electrică din surse regenerabile în 2022, încheind anul cu o producție record de energie eoliană și solară, cu o producție scăzută de energie hidroelectrică din cauza lipsei de precipitații și cu mai mult gaz natural în mix, potrivit ultimelor estimări publicate de operatorul spaniol de rețea Red Electrica de Espana (REE).

A fost un an excepțional pentru energia eoliană și solară, cu parcuri eoliene care au generat 61.255 GWh în cele 12 luni până în decembrie, în creștere cu 1,2% față de anul precedent, iar parcurile solare fotovoltaice și-au sporit producția cu 32,6% pe an, ajungând la 27.830 GWh, notează Renewables Now.

Centralele hidroelectrice din Spania și-au revenit în decembrie, dar au încheiat anul cu cea mai mică producție de energie din ultimele trei decenii, a precizat REE. Centralele pe gaz cu ciclu combinat au condus mixul de energie din 2022, cu o cotă de 24,7%.

În decembrie, energiile regenerabile au reprezentat 45,1% din producția de energie a Spaniei, în scădere de la 46,9% în luna precedentă. Producția din toate sursele verzi combinate a scăzut cu 8,8% de la an la an, la 10.120 GWh.

Cererea brută de energie electrică a Spaniei a scăzut cu 7,2% de la an la an, până la o valoare estimată de 20.437 GWh în decembrie. Ajustată în funcție de temperaturi și de modelele de muncă, cererea a scăzut cu 6,7%.

Cererea brută pentru întregul an a fost estimată la 250.596 GWh, în scădere cu 2,3% față de 2021. Ajustată în funcție de temperaturi și de modelele de muncă, cererea a fost mai mică cu 3,2%.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.