Infofinanciar > Info > Cum se pot retrage banii din Pilonul II de pensii? Oficialii oferă mai multe explicații
Info

Cum se pot retrage banii din Pilonul II de pensii? Oficialii oferă mai multe explicații

Bani
Sursa foto: arhiva companiei

Reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate privat din România (APAPR) au transmis în ziua de marți, 21 mai, o listă cu precizări legate de modalitatea și termenele la care se pot retrage banii din Pilonul II de pensii private.

După cum se arată în legislația care este în vigoare(Legea 411/2004 cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată) fondurile de pensii private din Pilonul II realizează plăți către participanți și beneficiari numai în anumite cazuri.

Când se realizează plățile

Este vorba, mai exact, despre trei situații. În aceste cazuri fondurile de pensii private Pilonul II realizează plățile atunci când:

  1. Când participantul obține decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;
  2. Când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);
  3. În cazul nefericit al decesului participantului, situație în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moștenitorii săi legali sau testamentari.

Încasarea banilor

Un alt aspect pe care l-au mai evidențiat reprezentanții APAPR este acela că „încetarea calității de participant” se traduce prin încasarea banilor din Pilonul II și ieșirea din sistem. Nu există situații în care participanții nu încasează banii din fondurile de pensii în cazurile legale care s-au menționat anterior.

De asemenea, nu se pot specula alte situații în afara celor care sunt menționate în lege pentru obținerea banilor din Pilonul II de pensii private.

Plățile realizate de fondurile de pensii private

Ultimele date care au fost transmise sunt cele de la finalul lunii februarie din acest an. De la lansare și până atunci, conform informațiilor, fondurile de pensii private din Pilonul II au realizat plăți totale în valoare de mai mult de 2,2 miliarde de lei. Banii au mers către 161.000 de participanți și beneficiari. Randamentul mediu anual al pensiilor private obligatorii este de 7,8%.

După cum se arată în informațiile transmise de APAPR, Fondurile strânse la Pilonul II de pensii private obligatorii au atins un nou nivel record. Este vorba despre suma de 135 de miliarde de lei, cu un randament anual mediu de 7,8%.

Scrisoarea anuală

La acest sistem participă mai mult de 8 milioane de persoane. Zilele acestea, administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au transmis că scrisoarea de informare cu numărul 100.000.000 a fost transmisă către participanți. Acest lucru s-a întâmplat chiar în luna în care Pilonul II a împlinit 16 ani de activitate în beneficiul românilor.

După cum stabilește legea, toate persoanele care participă la fondurile de pensii private (Pilonul II, dar și Pilonul III facultativ), primesc în fiecare an o scrisoare de informare de la administratorii fondurilor.

Ce conține scrisoarea

Ceea ce este menționat în scrisoare este valoarea contului personal la data de 31 decembrie a anului care a trecut. De asemenea, mai sunt precizate și alte informații de interes.

Livrarea scrisorii se face anual pe data de 15 mai. Ea este transmisă la ultima adresă care a fost oferită administratorului fondului de pensii. Participanții au posibilitatea de a cere administratorului ca scrisoarea să fie livrată exclusiv online, pe e-mail.

Până la momentul actual, numai 1 din 10 participanți la fondul privat a solicitat administratorului transmiterea scrisorii online. Acest lucru conduce la o risipă mare de hârtie, informează realitatea.net