Infofinanciar > Opinii > Cum pot fi motivați medicii români să se întoarcă din alte țări pentru a profesa acasă?
Opinii

Cum pot fi motivați medicii români să se întoarcă din alte țări pentru a profesa acasă?

Adrian Mociu. Executive Director - Ovidius Clinical Hospital
Foto: Arhiva personala

Conform unui raport publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Franța și Germania au beneficiat de serviciile a peste 8.700 de medici români în anul 2018, iar în Ungaria, ponderea medicilor români în totalul specialiștilor străini ajunge la 70%. Cu toate acestea, mulți dintre acești medici arată o dorință crescută de a se întoarce în țară, iar salariile nu reprezintă principalul criteriu de decizie pentru ei.

În realitate, condițiile generale de muncă, nivelul de tehnologie și mediul de lucru sunt factorii-cheie care determină medicii să ia în considerare întoarcerea acasă. Mai mult decât atât, implicarea în programe de cercetare, inovație și prevenție poate reprezenta o  oportunitate valoroasă pentru acești specialiști, care doresc să aducă o contribuție semnificativă la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România.

Impactul noilor tehnologii

Totodată, posibilitatea de a profesa într-un centru care le oferă obținerea unei experiențe avansate în utilizarea și gestionarea tehnologiilor de ultimă generație în medicină este considerată un atu de medicii români care profesează în alte țări în prezent.

Impactul noilor tehnologii în actul medical nu este deloc neglijabil și oferă avantaje atât medicilor, cât mai ales pacientului. Asistați de tehnologie, medicii pot acorda prioritate pacientului, pot îmbunătăți calitatea și productivitatea asistenței medicale, pot avansa în medicina de precizie și pot să se concentreze pe cunoștințele lor clinice și pe asistența medicală centrată pe persoană. Astfel, pacientul are astfel parte de confort și siguranță fizică și psihică sporită, iar abordarea personalizată duce la o relație consolidată a acestuia cu medicul curant și, bineînțeles, la creșterea șanselor de recuperare și de îmbunătățire a stării lor de sănătate.

De altfel, ceea ce noi am observat în practică odată cu inaugurarea noului spital Ovidius Clinical Hospital a fost că, pentru a încuraja medicii să revină în țară după decenii în care au lucrat în centre importante din Germania sau Anglia, este necesar să li se ofere condiții de muncă bune, inclusiv echipamente medicale de calitate, resurse umane adecvate și un management eficient al timpului și siguranței. De asemenea, recunoașterea muncii și oportunitățile de dezvoltare în carieră, cum ar fi traininguri, specializări și promovare, pot fi un alt factor important în motivarea medicilor să lucreze în țară.

Iar dacă demersul de a determina medicii români să revină în țară poate părea unul anevoios, cred că ar trebui să avem în vedere, la fel ca și în sănătate, metodele de prevenție a acestui fenomen. Aș face referire aici la recrutarea studenților și a rezidenților încă din timpul facultății. Tinerii medici pot avea astfel șansa de a se pregăti alături de medici de marcă, de a lua contact cu tot ce reprezintă standard actual în medicină încă de la începutul practicii lor.

Despre autor:

Adrian Mociu este Director Executiv al Ovidius Clinical Hospital, cel mai mare spital privat multidisciplinar din Sud-Estul României. Adrian Mociu face parte din echipa OCH încă de la inaugurarea spitalului, în urmă cu aproape zece ani. În tot acest timp, spitalul a crescut de la o capacitate de 54 de paturi, ajungând cea mai mare investiție privată în sănătate din această zonă geografică a țării, cu un total de 38 milioane euro, 12.000 de mp construiți și 154 de paturi.