Lumea la zi

Cum își îmbunătățește Europa securitatea comunitară? UE va cheltui 70 de miliarde de euro pentru apărare în următorii doi ani

caleaeuropeana.ro
FOTO:caleaeuropeana.ro

Josep Borell, reprezentantul de seamă al Uniunii Europene a lansat un avertisment la adresa comunității europene prin care afirmă că europenii sunt viciați de capacitățile critice de apărare. Înaltul reprezentant al UE a pledat în favoarea cheltuielilor comune ale statelor membre și pentru o mai bună cooperare în materie de armament.

În același timp, oficialul european a îndemnat statele membre să mențină sprijinul pentru Ucraina. „Ne dăm seama că ne lipsesc capacități critice de apărare. Ne lipsesc capacități de care avem nevoie pentru a ne apăra la un nivel superior de amenințare”, afirmația a fost făcută în cadrul unei conferințe anuale a Agenției Europene de apărare (AEA), pe care Borell o conduce.

Conform declarațiilor făcute de Borell, țările membre ar trebui ”să coopereze mai mult”, între ele și să sprijine în continuare Ucraina în fața Rusiei, într-o manieră în care să „ facă față nevoilor actuale și să înceapă să pregătească viitorul securității comunitare”.

52 de milarde de euro a investit UE pentru achiziționarea echipamentului militar

Agenția Europeană de Apărare indică faptul că statele membre investesc mai mult decât oricând pentru achiziționarea echipamentului militar dar și în cercetare și dezvoltare alocând un buget mai mare cu 16% decât cel din 2020, suma totală se ridică la 52 de miliarde de euro.

În tot acest timp, bugetul alocat pentru apărare a atins în 2021 suma record de 214 miliarde de euro, fiind depășit pentru prima dată, pragul de 200 de miliarde de euro într-un al șaptelea an consecutiv de creștere.

Borell a ținut să precizeze că statele membre pun în aplicare planurile la nivel național și doar 18% din investițiile totale în programele de apărare sunt efectuate în parteneriat cu alte țări din UE, departe de obiectivul de 35% stabilit de Bruxelles.

Oficialul european a mai precizat că după Războiul Rece, europenii și-au diminuat forțele la ”armate de mici dimensiuni, fără coordonare”. Acesta a insistat faptul că scopul final nu constă în crearea unei ”armate europene”, ci acela de a integra mai bine forțele armate ale fiecărui stat membru și a evita fragmentarea, potrivit antena3.ro.

Bugetul va crește până la 70 de miliarde de euro până în 2025

Estimarea agenției, potrivit AEA, cheltuielile vor crește până la o sumă suplimentară de 70 de miliarde de euro în 2025 și va reprezenta ”o provocare”, dat fiind faptul că în doar trei ani, statele europene vor trebui să cheltuiască aceste sume coordonat pentru a atinge eficiența dorită.

Borell a mai punctat faptul că există deja instrumente de care pot profita statele membre pentru a realiza achiziții comune, ca în cazul sumei de 500 de milioane de euro din bugetul comunitar până în 2024, pe care Comisia Europeană a propus-o în iulie pentru a reface stocurile de armament, afectate de sprijinul acordat Ucrainei.

Potrivit raportului AEA, din cele 52 de miliarde de euro alocate investițiilor în apărare, 82% ( 43 de miliarde de euro), au fost distribuite achiziționării de echipamente și 18% ( 9miliarde de euro), pentru cercetare și dezvoltare.