Infofinanciar > Lumea la zi > Ar trebui să ne fie frică? Cum se folosește Rusia de puterea nucleară pentru a câștiga influență globală
Lumea la zi

Ar trebui să ne fie frică? Cum se folosește Rusia de puterea nucleară pentru a câștiga influență globală

putin (sursă foto: CNN)
Sursa foto: Arhiva companiei

În ciuda sancțiunilor, companiile rusești construiesc mai mult de o treime din noile reactoare din întreaga lume. Ceea ce face ca Rusia să își câștige noi prieteni.

Rooppur, din vestul îndepărtat al Bangladeshului, poate părea un loc improbabil pentru o Rusie Mică. Cu toate acestea, în această enclavă, semnele magazinelor sunt scrise în limba rusă. Vânzătorii de legume bengaleze se târguiesc pentru „kartoshka” (cartofi) și „morkov” (morcovi), iar expatriații ruși își pot face examinații dentare la Russ Dental Care.

Prima centrală nucleară din Bangladesh

Explicația se află la câțiva kilometri mai jos pe drumul unde Rosatom, gigantul nuclear rusesc de stat, construiește prima centrală nucleară din Bangladesh. Cu un cost estimat la aproximativ 12 miliarde de dolari, acesta este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din istoria acestei națiuni de aproximativ 170 de milioane de locuitori.

Cu scopul de a aduce ponderea energiei electrice generate de energia nucleară în această țară de la zero la 10% în mai puțin de 10 ani, Rosatom face „o treabă extraordinară”, a declarat Sama Bilbao y León, directorul general al Asociației Mondiale Nucleare (WNA).

Guvernul din Bangladesh susține că centrala de 2 400 MW, ale cărei teste ar trebui să înceapă în acest an, va rezolva problema lipsei de energie electrică și a penei de curent care paralizează economia în creștere rapidă a Bangladeshului, inclusiv sectorul său de export de îmbrăcăminte.

Scopul Moscovei

Dar, pentru Moscova, proiectul are un alt scop. Să lege cele două țări pentru decenii și să extindă influența Kremlinului în Bangladesh. Așa cum a făcut cu alte națiuni care nu au propria capacitate nucleară.

De-a lungul guvernului de peste două decenii al lui Vladimir Putin, gazele și petrolul au fost cele mai importante instrumente de negociere geopolitică ale sale. Până când invazia Ucrainei a schimbat peisajul. Îndepărtarea UE de energia rusă, împreună cu exploziile conductei Nord Stream, au privat Kremlinul de cea mai importantă piață de export și de pârghie.

Sancțiunile nu au împiedicat până acum sectorul energiei nucleare. Care poate crea legături politice de lungă durată și poate perturba eforturile occidentale de a izola regimul lui Putin.

Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia a reprezentat deja aproximativ jumătate din toate acordurile internaționale privind construcția de centrale nucleare, alimentarea cu combustibil și reactoare, dezafectare sau gestionarea deșeurilor. Principalii săi concurenți din sectorul energiei nucleare – China, Franța, Japonia, Coreea de Sud și SUA – au reprezentat aproximativ 40% la un loc.

În ciuda sancțiunilor asupra economiei sale, Rusia continuă să fie un exportator de neegalat de centrale nucleare. Este implicat în mai mult de o treime din noile reactoare care se construiesc în întreaga lume în acest moment. Inclusiv în China, India, Iran și Egipt.

Atenționate cu privire la poziția dominantă a Rusiei în lanțul global de aprovizionare nucleară, guvernele occidentale încearcă să respingă.

Durata construcției centralei nucleare

Construcția centralei nucleare durează aproximativ 10 ani. Cu o durată de viață a reactorului de 60 de ani pentru centralele mai noi. Pregătirile de dezmembrare, inclusiv îndepărtarea pieselor radioactive, durează încă 10-20 de ani și necesită fonduri substanțiale, spune Vladimir Slivyak, un copreședinte al grupului de mediu rus Ecodefense, care a studiat sectorul energetic nuclear al țării de zeci de ani.

„Acesta este un angajament foarte lung pentru o țară de a avea prezență rusă. Nu este doar construcția propriu-zisă. Este întregul ecosistem”, spune Darya Dolzikova, cercetător în domeniul politicii nucleare la Royal United Services Institute, think-tank-ul de studii de apărare și securitate din Londra.

În Turcia, Rusia construiește prima centrală nucleară din țară. O instalație de 4.800 MW în Akkuyu. Care este de așteptat să înceapă să producă electricitate în acest an. Rusia folosește adesea un model build-own-operate. Care implică un grad și mai mare de cooperare, deoarece Rosatom oferă totul. Inclusiv personalul fabricii, pe durata de viață a proiectului.

„Partea rusă tratează plantele ca și cum [ar fi] deținute de Rosatom. Singurul rol al țării gazdă este să cumpere energie electrică de la reactor”, spune Kacper Szulecki, profesor de cercetare la Institutul Norvegian de Afaceri Internaționale (Nupi), care a studiat diplomația rusă în domeniul energiei nucleare.

Tocmai aici se află Bangladesh, care urmează să fie legat de Rusia prin proiectul Rooppur timp de decenii. „Aceasta este o relație fără sfârșit în care intră”, spune Ali Riaz, om de știință politică și expert în Bangladesh la Universitatea de Stat din Illinois.

Noi abordări ale Rusiei

Invazia Ucrainei a forțat Rusia să-și regândească abordarea față de diplomația nucleară.

La scurt timp după începerea războiului, Rosatom a pierdut unul dintre contractele sale în Europa. Centrala electrică Hanhikivi de 1.200 MW din Finlanda, care urma să înceapă construcția în 2023.

Forțat să creeze noi alianțe, Putin – care se află într-o vizită în Coreea de Nord și Vietnam săptămâna aceasta – și-a poziționat din ce în ce mai mult guvernul ca partener al „sudului global”. Un termen care cuprinde țările decolonizate din Africa, Asia și America Latină.

Oglindind retorica în stil sovietic, Putin subliniază adesea că multe dintre aceste națiuni nu și-au condamnat invazia. De fapt, sunt supărați de „abordarea colonială” a SUA, UE și aliații lor „imperiali”.

„Modelul globalizării, care a fost format în mare parte din statele occidentale … se află într-o stare de criză profundă”, a declarat Putin la o conferință de politică externă la Moscova anul trecut. „Apare un sistem nou, mai echitabil și mai democratic.”

Rosatom a fost o parte cheie a eforturilor Moscovei de a curti sudul global. În ultimii doi ani, directorul general al acestuia, Alexey Likhachev, a vizitat aceste țări aproape de atâtea ori cât a făcut-o în întreaga perioadă de la numirea sa din 2016 până în 2022.

Compania a semnat aproape două duzini de memorandumuri de înțelegere cu țări africane și din America Latină. Inclusiv Zimbabwe, Mali, Burkina Faso și Brazilia. În Ghana, Rusia a început să pregătească o ofertă pentru construirea primei centrale nucleare din țară. Alături de furnizori din SUA, China, India, Coreea de Sud și Franța.

Rusia își caută susținători în afara Europei și Americii de Nord

Anul acesta, Rusia și Uzbekistan au semnat un acord pentru construirea unui mic reactor modular cu o capacitate de 330 MW. Proiectul este o premieră pentru Rosatom și Rusia în introducerea următoarei generații de tehnologii nucleare în afara țării.

Susținătorii susțin că SMR-urile oferă mai multă siguranță și eficiență în comparație cu tehnologiile existente, investitorii privați proeminenți precum Bill Gates și directorul executiv al OpenAI, Sam Altman, susținând start-up-urile care dezvoltă SMR. Dar, spre deosebire de Rusia și China, SUA nu a dezvoltat, a construit și a implementat încă unul.

Pe lângă construirea de reactoare și furnizarea de unități de operare, Rosatom folosește și diplomația blândă pentru a exercita influență.

În 2023, a început discuțiile cu Nicaragua, Uzbekistan și Tadjikistan cu privire la înființarea de centre medicale, potrivit raportului anual al lui Rosatom. În Bolivia, Rusia a finalizat un centru de cercetare nucleară în 2023. Și, câteva luni mai târziu, și-a asigurat un contract profitabil pentru extracția litiului.

„Poate că în America de Nord și Europa, alegem să nu lucrăm împreună cu Rusia în industriile critice. Dar în multe alte țări din lume nu le pasă. Vor găsi cel mai bun partener”, spune Bilbao y León de la WNA.

Nici în Europa, Rusia nu este complet exclusă. Centrala Hungarian Paks de 2.400 MW, atribuită lui Rosatom fără concurență în 2014, nu a fost afectată de invazia Ucrainei. Este de așteptat să fie predat la începutul anilor 2030. Cu o forță de muncă instruită și primul transport de uraniu îmbogățit livrat.

Singurul stat european dependent de Rosatom

Ungaria este una dintre țările cu cea mai mare dependență de Rosatom, spune Szulecki de la Nupi, a cărui evaluare se bazează pe serviciile achiziționate, aranjamentele de finanțare și ponderea totală a energiei electrice de la centralele construite de Rosatom. Energia nucleară dintr-o centrală existentă, care a fost construită folosind modele sovietice, reprezintă în prezent 40% din energia electrică a Ungariei.

Premierul Viktor Orbán, care este adesea criticat de alte țări UE pentru poziția sa pro-Moscova, a declarat în repetate rânduri că Budapesta nu va fi de acord cu nicio sancțiune împotriva energiei nucleare rusești.

„Acesta este un prim exemplu al modului în care funcționează diplomația nucleară rusă și de ce este periculoasă”, spune Slivyak de la Ecodefence.

Bangladesh, care se află între India și Myanmar pe Golful Bengal, este ținta unei competiții geopolitice intense între puteri precum India, China și SUA. Cele trei țări au folosit fiecare acorduri și oferte de investiții pentru a construi legături cu prim-ministrul Sheikh Hasina.

Dar proiectul Rooppur a oferit Moscovei un punct de sprijin neprețuit. În timp ce China și SUA au capacitate de construire a energiei nucleare, statul chinez National Nuclear Corporation este în mare parte ocupat conducând expansiunea nucleară internă agresivă a țării. Iar compania Westinghouse Electric din SUA nu poate îndeplini condițiile oferite de Rosatom.

Rosatom, deținută de stat, este capabilă să ofere finanțare de până la 90% pentru proiecte nucleare. Cu rambursări repartizate pe decenii la rate minime ale dobânzii. O finanțare mai atractivă a ajutat-o ​​pe Rosatom să câștige acordul, își amintește Mohammad Tamim, un fost consilier energetic în Bangladesh, potrivit Financial Times.