Info

Cum calculezi corect prețul unui porc? Sfaturi de încredere pe care le pot folosi toți românii

Cum calculezi corect prețul unui porc? Sfaturi de încredere pe care le pot folosi toți românii
sursa foto - Texas A&M Today

Mai mulți români preferă pe masa sărbătorilor de iarnă bucate tradiționale. În acest sens, de la 1 decembrie, oamenii încep să caute ofertele potrivite pentru un achiziționarea unui porc de Crăciun. Cum aceștia nu mai pot fi vânduți în târguri, românii optează pentru gospodării private în vederea alegerii unui animal de sacrificat pentru preparatele de sărbători.

Carnea de porc este din ce în ce mai căutată de români pentru bucatele tradiționale de sărbători. Deși prețurile pot depăși așteptările cumpărătorilor, există mai multe ponturi care ajută la calcularea greutății animalului de sacrificat.

Gospodăriile private sunt foarte solicitate în această perioadă, însă în acest context, porcul este mai greu de cântărit. Cu toate că prețul ar trebui să fie aplicat pe kilogram, de multe ori oamenii vând și cumpără ,,din ochi”. Totuși, există sfaturi vechi după care se pot ghida atât gospodarii cât și cumpărătorii pentru a aproxima greutatea unui animal viu.

Cum pot fi măsurate dimensiunile?

Prima dată, un porc trebuie măsurat conform lungimii corpului. Aceasta începe din spatele urechilor și se termină la baza cozii. A doua măsurătoare vizează circumferința porcului. Aceasta presupune înconjurul animalului, plecând din spatele picioarelor din față, măsurând trunchiul.

Toate dimensiunile trebuie notate în metri, nicidecum în centimetri. De exemplu, o notație în acest sens ar fi de 1,20 de metri, nu 120 de centimetri.

Pe lângă cele două dimensiuni precizate anterior, trebuie notată greutatea porcului. Pentru acest lucru, romaniatv.net a oferit o formulă de calcul prin care oamenii pot afla greutatea porcului fără cântar. Se vor înmulți circumferința și lungimea cu o constantă de 69,3. Se notează un exemplu în acest sens: G = C x C x L x 69,3, unde: G este greutatea aproximativă a porcului, L este lungimea, C este circumferința și 69,3 este constanta de calcul.

Dacă un cumpărător dorește să afle doar greutatea carcasei porcului, se va înmulți greutatea aproximativ (G) cu o constantă de 0,72. Așadar, formula de calcul a greutății carcasei este G x 0,72.

Ponturi pentru români

Atunci când românii aleg porcul, aceștia trebuie să fie atenți la mai multe detalii. În principal, anunțurile sunt pe baza faptului că porcii sunt de carne, acest lucru fiind cel mai căutat de cumpărători.

Porcii cu un procent ridicat de carne sunt cei din rasele Marele Negru, respectiv Marele Alb, unde carnea este în proporție de 70% și grăsimea doar 30%. Un animal de acest tip ar trebui să aibă aproximativ 100-120 de kilograme, iar peste acest segment, raportul carne-grăsime se schimbă, înclinând balanța spre grăsime. Porcii de dimensiuni mici au o vârstă medie, de aici rezultă și o carne mai fragedă, comparativ cu cea a celor mai bătrâni. Un porc mascul care are burta lăsată este un animal cu multă grăsime.

O scroafă care a fătat recent nu ar trebui să fie o opțiune pentru cumpărători, întrucât carnea poate avea gust de lapte, conține multă apă și nu poate fi conservată. O femelă gestantă poate fi recunoscută prin burta lăsată. Ideal ar fi ca un cumpărător hotărât să întrebe crescătorul dacă porcul a fost hrănit cu lături grase. Acest lucru poate face carnea animalului să fie foarte apoasă și greu de consumat. Așadar, sunt recomandați porcii îngrășați cu porumb, având o calitate mai bună a cărnii.