Infofinanciar > Lumea la zi > Cum arată garnitura de tren care l-a transportat pe Joe Biden în Kiev. Luxul este la ”el acasă”
Lumea la zi

Cum arată garnitura de tren care l-a transportat pe Joe Biden în Kiev. Luxul este la ”el acasă”

digi24.ro; călătoria de 10 ore a lui Biden cu trenul prin Ucraina
FOTO: digi24.ro

Președintele Joe Biden a efectuat luni o vizită surpriză în capitala Ucrainei, Kiev, într-o demonstrație izbitoare a sprijinului SUA, în ciuda îngrijorărilor legate de securitatea sa. Călătoria sa a presupus o călătorie de aproape 10 ore cu trenul, peste noapte, din Polonia vecină, cu Ukrzaliznytsia, compania feroviară ucraineană de stat.

Serviciul feroviar a transportat lideri la și de la Kiev, unde este considerat prea riscant să se apropie cu avionul. Președintele Joe Biden a făcut călătoria secretă de 10 ore până la Kiev la bordul serviciului feroviar deținut de stat din Ucraina, într-un compartiment de lux.

Joe Biden a călătorit la Kiev alături de consilierul său, Jake Sullivan

Joe Biden a fost fotografiat împreună cu al său consilier  pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, la bordul garniturei de lux, care l-a transportat  pe durata nopții. Cabina este placată cu panouri de lemn și echipată pentru munca la nivel de executiv: Biden avea o masă lungă, o canapea și un televizor pe perete.

insider.com;

inisider.com; președintele Joe Biden împreună cu consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan, luni, 20 februarie

Călătoria cu trenul este o necesitate pentru preledintele american cât și pentru alți lideri mondiali care vizitează Kievul: Ucraina nu își controlează spațiul aerian, ceea ce înseamnă că până și un avion prezidențial ar putea fi în pericol. Drumurile pot fi, de asemenea, nesigure, informează insider.com.

Președintele a semnat o notă de mulțumire din partea serviciului de trenuri, pe care acesta a postat-o pe pagina sa de Facebook. În aceeași postare, Ukrzaliznytsia a poreclit serviciul „Train Force One”. Pe bilet, care arăta steagurile SUA și Ucrainei, un tanc al armatei și partea din față a unui tren, scria: „Vă mulțumim că ne ajutați țara să continue să meargă!”.

insider.com: Biden a semnat o notă adresată Căilor Ferate ucrainene

insider.com: Biden a semnat o notă adresată Căilor Ferate ucrainene

În timpul deceniilor în care a reprezentat Delaware în Senat, Biden a făcut naveta în Delaware zilnic cu Amtrak pentru a fi acasă cu fiii săi seara. CNN a estimat că a făcut aproximativ 8.000 de călătorii dus-întors din Delaware la Washington DC. Căile ferate ucrainene, vopsite în culorile albastru și galben ale drapelului țării, sunt un serviciu feroviar de stat care reprezintă în prezent cea mai fiabilă cale de acces în țară. Vizitatorii VIP beneficiază de un serviciu special.

sursă foto: inisider.com Președintele Joe Biden sosește la Kiev după o călătorie de o noapte, luni, 20 februarie 2023

sursă foto: insider.com: Președintele Joe Biden sosește la Kiev după o călătorie de o noapte, luni, 20 februarie 2023

Vagoanele de lux folosite de liderii mondiali au fost realizate în 2014 pentru a duce turiștii în Crimeea, în sudul Ucrainei. Dar au fost reamenajate după ce Rusia a anexat peninsula în 2014, potrivit Radio Free Liberty/Radio Liberty, rețea media finanțată de SUA.

insider.com; Mecanicul de tren Vasyl pozează în trenul său în gara Przemysl, Polonia, în iunie, după ce i-a condus pe șefii de stat ai Franței, Germaniei și Italiei din Polonia în Ucraina și înapoi

insider.com; mecanicul de tren Vasyl pozează în trenul său în gara Przemysl, Polonia, în iunie, după ce i-a condus pe șefii de stat ai Franței, Germaniei și Italiei din Polonia în Ucraina și înapoi

Ele sunt acum folosite pentru a transporta lideri străini, a precizat postul de televiziune. Cabinele sunt dotate cu dormitoare confortabile, toalete și zone de luat masa. Nu a fost clar dacă Biden și ceilalți lideri mondiali au călătorit în același tren sau dacă au existat diferențe.

Iată o altă călătorie importantă din iunie 2022, într-o altă garnitură decât cea a lui Biden, dar cu dotări similare. În fotografie sunt Mario Draghi, pe atunci prim-ministru italian, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

insider.com; Premierul italian Mario Draghi (stânga), președintele francez Emmanuel Macron (centru) și cancelarul german Olaf Scholz (dreapta) în trenul spre Kiev în iunie 2022

insider.com; Premierul italian Mario Draghi (stânga), președintele francez Emmanuel Macron (centru) și cancelarul german Olaf Scholz (dreapta) în trenul spre Kiev în iunie 2022

În urma invaziei rusești din Ucraina, directorul general al căilor ferate, Oleksandr Kamyshin, a inventat termenul „Diplomația de fier”. Acesta se referea la lideri mondiali și celebrități precum Boris Johnson, Nancy Pelosi, Emmanuel Macron, Justin Trudeau, Angelina Jolie și alții, care luau un tren diplomatic „secret” spre Kiev, potrivit New York Times.

Iată o priveliște din interiorul unei cabine foarte luxoase, în care apare președintele Finlandei, Sauli Niinisto, în luna ianuarie.

inider.com; Iată o priveliște din interiorul unei cabine foarte luxoase, în care apare președintele Finlandei, Sauli Niinisto, în luna ianuarie.

insider.com; iată o priveliște din interiorul unei cabine foarte luxoase, în care apare președintele Finlandei, Sauli Niinisto, în luna ianuarie.

În postarea de pe Facebook a companiei feroviare se arată că acesta a fost atât de încântat de eșarfele de leopard ale personalului din tren, încât a întrebat dacă poate lua una acasă ca amintire.

La acea vreme, Ucraina făcea presiuni puternice pentru tancurile Leopard fabricate în Occident, iar mulți ucraineni purtau eșarfe leopard pentru a atrage atenția asupra cererii. Aceasta a fost acordată la sfârșitul lunii ianuarie.

Președintele indonezian Joko Widodo și soția sa Iriana au călătorit, de asemenea, cu trenul în drumul lor spre Kiev în iunie anul trecut.

insider.com; Președintele indonezian Joko Widodo și soția sa Iriana au călătorit, de asemenea, cu trenul în drumul lor spre Kiev în iunie anul trecut.

insider.com; Președintele indonezian Joko Widodo și soția sa Iriana au călătorit, de asemenea, cu trenul în drumul lor spre Kiev în iunie anul trecut.

Compania feroviară de stat a postat pe Facebook o fotografie a fostului premier britanic Boris Johnson la câteva luni după ce acesta a demisionat din funcție, în septembrie. Serviciul l-a numit „un prieten de fier al Ukrzaliznytsia și al tuturor ucrainenilor”.

sursă foto: insider.com; Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson la bordul Căilor Ferate Ucrainene.

sursă foto: insider.com; Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson la bordul Căilor Ferate Ucrainene.

Johnson a făcut mai multe călătorii la Kiev atât în timpul mandatului de prim-ministru, cât și după demisia sa.

O altă vedere din interiorul serviciului VIP din Ucraina îl arată pe premierul canadian Justin Trudeau cu personalul feroviar în timpul unei vizite în mai 2022.

sursă foto; insider.com Premierul canadian Justin Trudeau alături de personalul feroviar de la bordul Căilor Ferate Ucrainene

sursă foto; insider.com Premierul canadian Justin Trudeau alături de personalul feroviar de la bordul Căilor Ferate Ucrainene.

Postarea a fost însoțită de o legendă în limba ucraineană, care descrie fiecare vizită a liderilor aliați ca fiind o dovadă de dragoste și sprijin pentru țară.