Infofinanciar > Info > Cum arată cele mai bune prețuri pentru polițele RCA. Cum se calculează asigurarea în funcție de mașină și vârsta șoferul
Info

Cum arată cele mai bune prețuri pentru polițele RCA. Cum se calculează asigurarea în funcție de mașină și vârsta șoferul

asigurări auto; sursă foto adevarul.ro
Sursă foto: adevarul.ro

Din data de 11 aprilie a intrat în vigoare o nouă Hotărâre de Guvern prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin care se reglementează limitarea pentru următoarele șase luni, cu scopul de a oferi pieței de asigurări un răgaz necesar pentru a se reașeza după ieșirea de pe piața a City Insurance și Euorins. 

Astfel, societățile nu mai pot practica prețuri mai mari decât cele la care s-au vândut polițele RCA nu pot fi mai scumpe decât cele mai mari prețuri din data de 28 februarie 2023. 

Studiile Financiare au publicat rezultatele unor calcule bazate pe cifra de vânzare, care arată la ce nivel se vor situa prețurile pentru polițele RCA pentru următoarele 5 luni. 

Cum s-au realizat calculele pentru RCA 

Ca urmare a deciziei de a stabili tarifele maxime la nivelul practicat de fiecare companie la 28 februarie 2023, măsură care a intrat în vigoare la 11 aprilie, după publicarea în Monitorul Oficial, Studii Financiare a finalizat primele calcule amănunțite care ilustrează nivelul aproximativ al prețurilor MTPL. Folosim termenul de „nivel aproximativ” deoarece Legea asigurărilor auto, care a fost modificată în 2022 pentru a răspunde la diverse solicitări ale Comisiei Europene, permite furnizorilor de asigurări să își stabilească tarifele folosind orice criteriu pe care îl aleg. 

Din toamna anului trecut, în acest context, au apărut zeci de mii de segmente de preț, fiecare dintre acestea bazându-se pe o varietate de factori, printre care zona în care este condus autoturismul, istoricul de conducere al șoferului, vechimea mașinii și mulți alții, pe lângă vârsta șoferului și dimensiunea motorului vehiculului, care sunt singurii factori folosiți pentru determinarea tarifului de referință și care erau acceptați înainte de modificarea legislației. Informațiile de mai jos reprezintă o medie a prețurilor stabilite de firma cu cea mai competitivă ofertă de pe piață, bazată doar pe doi factori fundamentali (vârsta șoferului și capacitatea motorului), și aduse în B0 (peste 90% dintre șoferi se încadrează în grupa cu cea mai mare bonificație). 

„Conform analizei noastre, în martie prețurile începuseră să crească, concluziile fiind că, în peste 20 din cele 35 de categorii luate în calcul de noi, limitarea la prețurile maxime din 28 februarie a adus chiar o ieftinire, nu doar o stopare a unor eventuale noi scumpiri”, arată textul publicat de Studii Financiare. 

Cât vor avea de plătit șoferii 

Potrivit noii Hotărâri de Lege, prețurile la polițele RCA ar urma să fie plafonate la prețul maxim achitat pe asigurare la data de 28 februarie 2023. 

Pentru o mașină cu motorizarea de mai puțin de 1200 de cm cubi, un șofer cu vârsta de mai puțin de 30 de ani ar fi achitat în februarie 1.222 de lei. Un șofer mai în vârstă, cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani ar achita 1.052, pentru un șofer cu vârsta cuprinsă între 41 și 50 de ani, prețul este de 1.055 de lei, pentru un șofer cu vârsta cuprinsă între 51 și 60 de ani, prețul e de 1.072, iar un șofer de peste 60 de ani ar urma să plătească 1.016 lei. 

Prețul poliței RCA pentru un autovehicul cu motorizarea cuprinsă între 1201 și 1400 cmc este cuprins între 931, pentru șoferii cu vârste cuprinse între 31 și 40 de ani și 1263, pentru un șofer cu vârsta de mai puțin de 30 de ani, potrivit Studii Financiare.

Prețurile RCA pentru autovehiculele cu motorizare mai mare cresc de aici, cel mai mic fiind pentru mașini cu motor cuprins între 1401 și 1600 cmc, iar cele mai costisitoare asigurări auto obligatorii sunt pentru autovehiculele de peste 2500 cmc.