Infofinanciar > Lumea la zi > Cum ar arăta Londra după un atac nuclear! Unde ai avea cele mai mari șanse de supraviețuire
Lumea la zi

Cum ar arăta Londra după un atac nuclear! Unde ai avea cele mai mari șanse de supraviețuire

Putin, bombă nucleară, sursa: playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Ideea unui atac nuclear asupra Occidentului obișnuia să fie un subiect de science-fiction distopic – dar este o viziune infernală pe care Vladimir Putin a invocat-o în repetate rânduri în timp ce războiul său din Ucraina se destramă, potrivit unui articol publicat de Dailymail.

Deși majoritatea experților sunt de acord că un atac atomic asupra Parisului, Londrei, New York-ului sau Washington DC este încă foarte puțin probabil, nu poate fi exclus. Președintele Biden a avertizat personal că lumea este acum mai aproape de „Armageddon” decât oricând de la Criza rachetelor din Cuba.

Nu este o realitate pe care niciunul dintre noi nu se bucură să o contemple, dar, în timp ce privim în fața unei noi crize nucleare între est și vest, se pune întrebarea: Ce s-ar întâmpla de fapt dacă rachetele nucleare rusești ar lovi un oraș mare?

Aici, MailOnline – cu ajutorul doctorului Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute – prezintă cum ar arăta o astfel de lovitură, ce pierderi ar provoca și coșmarul cu care s-ar confrunta supraviețuitorii…  

Efectele unei bombe nucleare de 500 de kilotone – un dispozitiv de mari dimensiuni, dar cu siguranță nu cel mai mare din arsenalul Rusiei – care ar fi aruncat asupra Londrei sunt ilustrate mai sus. Tot ceea ce se află în interiorul cercurilor galbene și roșii ar fi complet distrus, cu o rată a victimelor de aproape 100% pentru toți cei aflați înăuntru. Arsuri de gradul trei sunt posibile până la marginea cercului portocaliu

Aflat în buncărul său nuclear din adâncul munților Ural, Vladimir Putin face ceva de neconceput și dă ordinul de a lansa arme atomice asupra Occidentului. Codurile, conținute în servieta sa Cheget, sunt transmise de-a lungul lanțului de comandă până când ajung la echipajul unui siloz de rachete.

Câteva clipe mai târziu, o rachetă balistică intercontinentală se îndreaptă spre atmosferă, dezmembrându-se în timp ce se desprinde ca o rachetă spațială. Își încheie călătoria la mare înălțime deasupra Pământului, eliberând focoasele nucleare care sunt apoi poziționate pe țintă de un vehicul de reintrare și trimise înapoi la viteză supersonică – împreună cu momeli pentru a păcăli sistemele de apărare. 

Timpul de zbor

Timpul de zbor din Rusia până în Marea Britanie pentru o armă nucleară este de aproximativ 15 minute – o jumătate de oră pentru SUA – astfel încât, cel mai probabil, prima dată când cineva de pe stradă ar afla despre un atac ar fi o străfulgerare orbitoare și o minge de foc uriașă care ar șterge un oraș de pe hartă.

Dr. Lewis explică acest lucru folosind exemplul unei bombe nucleare de 500 de kilotone – de peste treizeci de ori mai mare decât bomba Little Boy, pe care America a aruncat-o asupra Hiroshimei, dar departe de a fi cea mai mare din arsenalul Rusiei.

‘Primul lucru pe care îl veți obține este o minge de foc care va vaporiza tot ce se află înăuntru’, a spus el. ‘Aceasta se va deplasa la puțin peste o jumătate de kilometru de la centrul exploziei’.

Dacă ar fi lansat pe Westminster, acest lucru ar însemna că Parlamentul, Downing Street, Spitalul St Thomas și Westminzster Abbey ar fi fost complet distruse, cu o rată de ucidere de 100% pentru oricine s-ar fi aflat înăuntru în acel moment. 

Dacă ar viza districtul financiar al New York-ului, One World Trade și capătul vestic al podului Brooklyn s-ar face scrum. O explozie deasupra Casei Albe ar distruge totul pe o distanță de patru străzi în toate direcțiile de la Pennsylvania Avenue. Dacă ar viza Palatul Elysee din Paris, ar vaporiza Place de la Concorde și cea mai mare parte din Champs Elysees. 

„Apoi veți avea o undă de șoc care va deteriora grav chiar și clădirile de beton foarte bine construite până la puțin peste o milă de la explozie, iar toți cei din acea rază vor fi striviți de moarte”, a adăugat Dr. Lewis.

În cazul Londrei, acest lucru ar însemna că Palatul Buckingham ar fi distrus, împreună cu stațiile Victoria și Waterloo – două dintre cele mai aglomerate din oraș. Întregul Soho, jumătate din Mayfair, terenul de cricket The Oval, practic totul de la Chelsea Bridge la Blackfriars, ar fi istorie.

Impactul în funcție de zone

O explozie de dimensiuni similare ar aplatiza întreaga parte inferioară a Manhattan-ului: Wall Street, podul Manhattan, Chinatown, Little Italy – totul la sud de 2nd Street. 

Pentru Washington, ar șterge de pe hartă aproape întregul National Mall – inclusiv Lincoln Memorial, Washington Monument, până la vest de Arlington Memorial Bridge și până la est de National Gallery of Art.

La Paris, Arcul de Triumf nu ar mai exista. Luvrul și toate comorile sale artistice, inclusiv Mona Lisa, ar fi făcute praf. 

‘Acest val de explozie va continua să se rostogolească – va scădea sever, dar va continua să se deplaseze – distrugând clădiri și provocând victime până la aproximativ două mile și jumătate’, a declarat Dr. Lewis.

Aceasta cuprinde Turnul Londrei și centrala electrică Battersea. Cea mai mare parte din Hyde Park, jumătate din Regent’s Park, Chelsea, Knightsbridge și Belgravia. Pagubele s-ar întinde de la Camden la Brixton.

În New York, ar fi devastat tot ce se află la sud de strada 30. Clădirea Flatiron Building, Madison Square Park, Union Park, întreaga Lower East Side și West Village. Valul de explozie s-ar rostogoli peste Brooklyn Heights și Jersey City. Statuia Libertății ar cădea probabil în portul New York.

Notre Dame, Turnul Eiffel și stația Garde du Nord din Paris ar fi probabil avariate iremediabil. În Washington, Capitoliul, Memorialul Jefferson și jumătate din Cimitirul Național Arlington ar fi norocoși dacă ar supraviețui. 

Toți cei aflați pe această rază ar primi, de asemenea, o doză extrem de mare de radiații. Pentru mulți oameni, aceasta s-ar dovedi fatală, dar chiar și printre supraviețuitori, până la 15% dintre ei ar muri mai târziu de cancer legat de explozie.

Dr. Lewis adaugă: „Otrăvirea cu radiații este un mod foarte crud și mizerabil de a muri. Efectele imediate sunt vărsături, greață și diaree – oamenii se pot mobiliza și pot părea mult mai bine, poate pentru câteva ore sau zile – dar apoi simptomele revin și se înrăutățesc”.