Info

Cum a evoluat prețul carburanților în ultimul an?

economica.net
FOTO: economica.net

În prima zi a anului 2020 prețurile carburanților erau cotate la 5, 27 de lei pentru un litru de benzină în timp ce un litru de motorina era cotat la 5,45 de lei. Conform statisticilor, aurul negru nu s-a mai comercializat la un tarif atât de redus din vara anului 2017. Raportat la nivelul național în 2020, în Capitală prețurile carburanților erau de 4, 33 de lei pentru benzină, iar pentru motorină șoferii achitau 4, 58 de lei. În Cluj Napoca tariful carburanților era de 4,36 respectiv 4,57 în timp ce în Capitala Moldovei,  benzina costa 4,35 de lei/litru și motorina era 4,54 lei/litru.

Pentru anul 2021, prețurile carburanților indicau o valoare medie de 6,52 de litru iar la începutul anului curent șoferii au fost nevoiți să achite 7,34 lei.litru.

Evoluția prețurilor carburanților pentru anul 2022

ANRE sau Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a ieșit în spațiul public cu o explicație a exploziei prețurilor carburanților care s-a produs pe fondul scumpirii carburanților prin creșterea cotațiilor la bursele internaționale. 14 ianuarie 2022 avea să fie ziua care să-i înfurie pe toți șoferii din România din cauza faptului că prețurile carburanților era, la pompe , 6,38 de lei pentr benzină în timp ce motorina standard era cotată la 6, 34 de lei, în schimb gazul petrolier lichefiat a rămas tot la 3, 75 lei/litrul.

La baza creșterii prețului carburanților stă și creșterea accizei, operată de Ministerul de Finanțe care a respectat prerogativele Codului Fiscal, prin urmare se impunea o normalizare în raport cu inflația. Primul efect a fost scumpirea carburanților cu 7-8 bani/ litru.

Frenezia generată de un zvon fals conform căruia creșterea prețurilor ar urma să ajungă până la 11 lei/litru, mii de șoferi au asaltat, pe 9 martie an curent, stațiile peco pentru a-și face plinul, fapt ce a dus la formarea unor cozi interminabile. În acest sens ministrul Virgil Popescu a ținut să facă câteva precizări pe pagina sa de Facebook:

”România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării”

Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”.

De la sfârșitul lunii februarie și începutul războiului din Ucraina, tarifele carburanților au înregistrat creșteri de peste 10%. Totodată, șoferii sunt sfătuiți să aibă grijă de unde își culeg informațiile.

Pentru luna august a acestui an analistul economic Adrian Negrescu, a explicat ce stă la baza creșterii prețurilor la carburant, acesta a precizat următoarele:

”Față de luna trecută, prețul unui plin de carburant a scăzut cu 20 de lei la benzină și cu 18 lei la motorină. Acest lucru arată datele statistice adunate de la majoritatea benzinăriilor din România.

Deci prețul carburanților a scăzut față de luna trecută pe fondul scăderii prețului petrolului.

De ce scade prețul petrolului? Pentru că cei mai mulți investitori, cei care mizau practic pe prețul petrolului și-au dat seama că această marfă nu va mai fi așa căutată în contextul în care economia mondială va intra în recesiune.

Practic, scăderea prețului petrolului trebuie pusă în legătură directă cu temerile investitorilor legate de recesiune, de faptul că nu va mai fi o cerere atât de mare de petrol și pe fondul creșterii producției țărilor OPEC – principalii producători de petrol care în această perioadă, iată că își confirmă angajamentele de a crește producția”.