Infofinanciar > Lumea la zi > Cu ce a mințit Vladimir Putin? Liderul de la Kremlin se contrazice singur
Lumea la zi

Cu ce a mințit Vladimir Putin? Liderul de la Kremlin se contrazice singur

Vladimir Putin (sursă foto: Reuters)
sursa foto arhiva companiei

Interviul acordat de liderul rus Vladimir Putin jurnalistului american Tucker Carlson a captat atenția la nivel global, stârnind întrebări despre modul în care acesta își amintește detaliile recente, precum ultima convorbire cu Joe Biden, în timp ce demonstrează o precizie notabilă în referirea la evenimente din istoria Rusiei.

Serghei Goriașko, jurnalist la POLITICO, a analizat răspunsurile oferite de liderul Kremlinului și a identificat mai multe contradicții și inexactități în discursul acestuia.

Vladimir Putin se contrazice singur

În cadrul discuțiilor privind motivul invadării Ucarinei, Vladimir Putin a spus că nu a susținut niciodată că America va ataca Rusia.

„Nu este adevărat că am spus că America urma să lanseze un atac surpriză împotriva Rusiei. Nu am spus asta”. Președintele rus s-a contrazis singur, având în vedere declarațiile făcute de el în urmă cu aproape 2 ani.

„Știm și cine este principalul adversar al SUA și al NATO – este Rusia. În documentele NATO, țara noastră este declarată oficial și direct principala amenințare la securitatea euro-atlantică. Și Ucraina va servi drept baza de lansare pentru un astfel de atac”, spunea Vladimir Putin cu doar trei zile înainte de atacul asupra Ucarinei.

În cadrul interviului, Vladimir Putin a declarat că  „Președintele Ucrainei a interzis prin lege negocierile cu Rusia”. Informația dată de președintele rus este falsă. Asta deoarece Președintele Volodimir Zelenski a emis un decret care interzice în mod explicit negocierile cu Putin, nu cu Rusia ca stat.

„Cu acest președinte rus, este imposibil. El nu știe ce înseamnă demnitate și onestitate. Suntem pregătiți pentru dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte”, a spus Zelenski.

Cu toate acestea, Putin se consideră drept unicul reprezentant legitim al Rusiei. Funcționarii de rang înalt din jurul său  sa împărtășesc aceeași perspectivă. „Nu exista Rusia astăzi dacă nu exista Putin”, a spus Viaceslav Volodin, șeful Dumei de Stat.

Tot în interviul cu jurnalisul american, liderul rus a declarat că „Rusia chiar a fost de acord voluntar și proactiv cu căderea Uniunii Sovietice. … Până la urmă, căderea Uniunii Sovietice a fost efectiv inițiată de conducerea rusă”.

Liderul rus se apără de acuzațiile de propagandă

Această informație este incorectă. Fostul președinte rus Boris Elțîn a fost unul dintre cei trei semnatari ai Acordurilor Belaveja din decembrie 1991, care au declarat dizolvarea URSS. Cu toate acestea, prăbușirea URSS a fost în primul rând rezultatul luptelor politice și economice interne, cu mai multe republici sovietice declarându-și independența în opoziție față de voința Moscovei.
Președintele a susținut că SUA sunt cele care controlează mass-media, nu Rusia.

„În războiul propagandei, este foarte dificil să învingi Statele Unite.  Statele Unite controlează mass-media din lume și multe din mass-media europene. Beneficiarii finali ai celor mai mari media europene sunt instituțiile financiare americane”.

În realitate, cele mai influente organizații de știri sunt în proprietate privată și operează independent, fără a fi supuse unui control guvernamental direct. În contrast cu peisajul media din Rusia. În Rusia, televiziunea de stat și principalele agenții de știri sunt sub controlul guvernului. Kremlinul exercită control asupra altor mijloace media și a adoptat o atitudine restrictivă față de cele care refuză să colaboreze. În 2023, 28 de jurnaliști au fost închiși de autoritățile ruse, conform informațiilor furnizate de Reporteri Fără Frontiere, potrivit Adevărul.