Info

Cu cât vor liberalii să majoreze veniturile vârstnicilor? Ionuț Stroe: „PNL susține creșterea pensiilor în cuantum de 15%”

gds.ro
FOTO: gds.ro

Partidele din coaliția de guvernare au avut o viziune diferită asupra majorării punctului de pensie. Partidele care își împart majoritatea portofoliilor și-au atribuit rând pe rând, laurii majorării pensiilor.

Mărul discordiei dintre PNL și PSD a constat în procentul care va fi adăugat remunerației lunare a seniorilor începând cu ianuarie 2023. Liberalii au optat pentru o creștere de 15% făra a mai acorda un sprijin financiar, în timp ce partidul social democrat voia mai degrabă acordarea unui procent de aproximativ 11% la care să se adauge și un supliment financiar.

Poziția partidului național Liberal vis-a-vis de majorarea pensiilor

Diferența de opinie s-a transofrmat într-un mic război al declarațiilor fiecare tabără politică fii„nd nevoită să dezmintă declarațiile politicienilor adverși. Un asemenea caz este dat și de Ionuț Stroe, actualul purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal, într-o postare pe Facebook publicată la începutul săptămânii trecute a ținut să reamintească electoratului  că gruparea din Modrogan a reușit, de una singură, să majoreze pensiile chiar de la începutul acestui an.

Se pare că problema nu a fost tranșată din moment ce liberalul Stroe a fost intervievat la TVR3 fix pe subiectul majorării pensiilor.  Pentru început Stroe, reamintește că România are datoria legală de a indexa pensiile cu procentul inflației din anul precedent. Dar, în ecuația majoraării punctului de pensie intră în calcul și impactul bugetar.

„Trebuie sa venim cu o soluție adaptată… preocuparea noastră a liberalilor, trebuie, poate, nu neapărat sa reusim sa mărim pensiile, pentru ca este un deziderat și noi ne-am fixat în discursul public o țintă foarte precisă, 15 procente direct în relație cu rata inflației… PNL susține creșterea pensiilor în cuantum de 15% ca si buget, pentru să deblocăm  acești bani pentru a mări pensiile . Aceasta creștere poate fi compusă pe de o parte de 6,1 %, care evident reprezintă rata inflației pe anul trecut , așa cum prevede legea, iar pentru restul de 9% pe care le considerăm oportune pentru a fi alocate pensionarilor sa propunem noi liberalii de o alocare graduală.

O altă problemă care s-a rosotogolit în spațiul public și care la fel necesită o abordare corectă contă în algoritmul de calculare și repartizare a procentului în fucție de cuantumul pensiilor. Altfel spus, cu cât pensia este mai mare, scade ajutorul suplimentar.

Stroe: „Toate categoriile de pensionari să beneficieze de până la 5000 de lei”

Stroe a ezita să pronunțe o soluție concretă sarcina revenindu-le tuturor partidelor din coaliție „ Calculele și datele tehnice le vom oferi după ce vom lua decizia în Coaliție, apropos de cât și cum vor creste pensile fiecărei categorii , in funcție de niște praguri pe care le putem fixa impreuna si cred că, per ansamblu, toți pensionarii în momentul în care vom lua aceasta decizie vor fi multumiti. Nu va pot oferi eu aceste calcule, cu siguranța Ministerul Muncii poate sa o facă ,  este doar o schema, doar o propunere pe care am avut-o în PNL, pentru a avansa și public si în cadrul discutiilor coalitiei aceasta creștere de 15%”.

Referitor la familiile elgibile pentru ajutorul suplimentar, purtătorul de cuvânt PNL a înaintat o sumă mai mare decât cea vehiculată în cursul săptămânii trecute, estimate undeva la 4000 de lei.

”Apropo de praguri, ne putem gândi ca toate categoriile de pensionari să beneficieze de până la 5000 de lei, este o cifră decentă, apropo de oameni care pot, în mod suplimentar, să fie ajutorați prin aceste beneficii de tip (…) Între 1000 și 2000 de lei, să luăm din o mie, în o mie de lei, ar putea să fie un prag pentru toți cei care, în momentul de față, au nevoie de un ajutor”.

 

 

 

.