Infofinanciar > Info > Cu cât vor crește salariile românilor în anul 2023? 1 din 2 angajați va avea venituri mai mari anul viitor
Info

Cu cât vor crește salariile românilor în anul 2023? 1 din 2 angajați va avea venituri mai mari anul viitor

salarii sursa foto Romania TV

Milioane de români așteaptă o îmbunătățire a nivelului de trai în anul 2023, având în vedere politicile comunicate de coaliția de guvernare. Angajații care câștigă salariul minim pe economie se numără printre cei care vor fi beneficiarii unora dintre politicile respective.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei brut. El este format din 2.800 de lei impozitabili, la care se adaugă 200 de lei neimpozitabili, pentru care nu se plătesc taxe (măsura intră în vigoare din luna ianuarie 2023 până în decembrie 2023, inclusiv). Totuși, în funcție de domeniul de activitate al angajaților, salariul minim pe economie are mai multe niveluri.

Sute de mii de români sunt beneficiarii unor scheme de facilități fiscale menite să încurajeze angajarea în domeniile vizate, dar și acordarea unor creșteri salariale semnificante. Aici vorbim în principal de angajații din construcții sau industria alimentară, care au venituri brute de până la 10.000 de lei lunar, și care pot beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit, reducerea cotei CAS cu 3,75% sau scutirea plății CASS, în cazul sectorului construcțiilor.

Cât vor câștiga, în mână, românii în 2023

Pentru angajații din industria alimentară salariul minim este de 3.000 de lei, iar pentru cei din construcții ajunge la 4.000 de lei brut. Acest aspect este important, deoarece un salariul de 3.000 de lei brut în 2023 în industria alimentară va însemna cu câteva sute de lei mai mult decât va câștigă „în mână” un salariat din altă industrie, datorită facilităților respective. În cazul construcțiilor, unde nu se plătesc asigurările de sănătate, care sunt garantate de stat, salariul minim de 4.000 de lei va înseamna venituri nete de 3.150 de lei. Un salariat din altă industrie care nu are aceste beneficii fiscale va primi pentru 4.000 de lei brut doar 2.340 de lei în mână. Salariații cu minim pe economie care nu vor beneficia de vreo schemă fiscală se pot aștepta să câștige în 2023 1.900 de lei în mână, conform unui calculator de salarii online.

Salariile bugetarilor vor crește cu 10%

Dacă vorbim de aproximativ 1,5 milioane de români care lucrează pentru salariul minim pe economie și care vor avea veniturile majorate începând cu data de 1 ianuarie 2023, nu putem uita nici de cele 1,3 milioane de români care lucrează la stat. Deci, aproximativ 2,8 milioane de salariați, 50% din numărul de angajați din România, vor avea salariile mărite în 2023.

Guvernul a adoptat la începutul lunii decembrie ordonanța de creștere cu 10% a salariilor bugetarilor, care vine cu alte beneficii, precum menținerea la același nivel al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor sau primelor. Sporurile pentru angajații din sistemul bugetar rămân la același nivel cu cel înregistrat în decembrie 2022, iar orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.