Infofinanciar > Info > Cu cât se pot mări salariile pentru angajații de la privat? Ce spune Marius Budăi despre această măsură
Info

Cu cât se pot mări salariile pentru angajații de la privat? Ce spune Marius Budăi despre această măsură

Marius Budăi - sursa foto - romaniatv.net
Sursa foto - romaniatv.net

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că salariile celor care sunt angajați în mediul privat pot să fie majorate cu suma de 200 de lei pe lună, net. Motivul este reprezentat de faptul că statul nu o să oprească nicio taxă.

Măsura pe care a propus-o social-democratul vine în urma unui context în care nivelul inflației din România se apropie de 14%, puterea de cumpărare a românilor scăzând în această perioadă.

Marius Budăi a susținut că patronii au posibilitatea de a acorda angajaților o mărire a salariului net cu 200 de lei, care nu o să fie taxată de stat. Membrul Partidului Social Democrat a spus acest lucru atunci când a fost întrebat despre momentul în care le va veni rândul și celor care lucrează în mediul privat să aibă salariile mărite, potrivit pulicației Gorjeanul. Acest lucru a venit în contextul în care doar ce a fost votată o majorare salarială care vizează mai multe categorii de bugetari.

Angajatorii o să adauge această de 200 de lei la salariul de bază, acești bani fiind regăsită în mod direct în plata netă. De asemenea, această sumă nu o să fie taxată de statul român, spune Mariud Budăi.

Ministrul Muncii, potrivit Antena 3, a făcut mai multe precizări despre acest plan: „Este o măsură pe care deja am luat-o, ținând cont de ceea ce am spus în programul Sprijin pentru România și anume, acea majorare voluntară cu 200 RON, fără ca să fie taxați de către stat. Este o măsură pusă la dispoziția mediului privat, acolo unde își permit să mărească veniturile salariaților, ţinând cont de evoluția prețurilor. Dar nici să creem o obligație și nici să mai taxeze statul această sumă, pentru că traversăm cu toții o situație, nu tocmai fericită.”.

Ce angajatori din mediul privat vor aplica această mărire de salariu

Cât despre posibilitatea ca această mărire să rămână la latitudinea angajatorilor din zona privată, social-democratul spune că acest lucru va fi făcut doar de cei care își permit să facă acest lucru. Această creștere, adaugă el, este una intermediară până la o mărire a salariului minim care va fi acordată angajaților. Motivează acest lucru prin faptul că și patronii sunt interesați în a își menține muncitorii într-o piața concurențială care devine din ce în ce mai dură.

În ceea ce privește numărul sau procentul de angajatori care pot implementa o astfel de măsură, Marius Budăi spune că încă nu deține estimări exacte. Acesta spune că : „Vom avea o estimare abia după depunerea declarațiilor 112, atunci când vom regăsi aceste sume în declarații.”. Aceasta a fost conlcuzia membrului Partidului Social Democrat.