Infofinanciar > Lumea la zi > Criza costului vieții. Milioane de familii se împrumută pentru a-și plăti facturile
Lumea la zi

Criza costului vieții. Milioane de familii se împrumută pentru a-și plăti facturile

datorii - sursa foto - economedia.ro
sursa foto - economedia.ro

Milioane de familii se împrumută pentru a acoperi facturile și cheltuielile de bază, potrivit unei analize care avertizează că Marea Britanie intră într-o nouă fază periculoasă a crizei costului vieții. Se așteaptă ca ratele dobânzilor să crească din nou în această săptămână și există avertismente cu privire la o „bombă cu ceas a datoriilor” în rândul gospodăriilor mai sărace.

Rapoartele sugerează că firmele se adresează părinților singuri aflați în dificultate, folosind reclame pe rețelele de socializare, pentru a le oferi scheme nepotrivite de rambursare a datoriilor care îi vor lăsa într-o situație mai proastă. Potrivit analizei Fundației Joseph Rowntree (JRF), 2,3 milioane de familii cu venituri mici au raportat că au luat împrumuturi sau au folosit credite pentru a plăti facturile esențiale în timpul crizei.

Criza costului vieții

Atenția politică s-a concentrat asupra impactului ratelor dobânzilor asupra plătitorilor de credite ipotecare, dar acestea au un impact și asupra celor cu bugete limitate. În multe cazuri, opțiunea de a se împrumuta este eliminată. Aproape 6 milioane de familii cu venituri mici au datorii negarantate, cum ar fi carduri de credit și împrumuturi personale de la bănci sau cooperative de credit. În luna mai a acestui an, oamenii datorau în total 14,2 miliarde de lire sterline. Dobânzile la aceste datorii se ridicau la 3,9 miliarde de lire sterline, echivalentul a aproximativ 675 de lire sterline pe an pentru fiecare familie. Utilizarea creditelor pentru plata facturilor nu împiedică gospodăriile să rămână în urmă cu plățile. Trei sferturi dintre acestea raportează întârzieri la plata a cel puțin o factură sau un angajament de creditare, iar 44% au întârzieri la plata a trei sau mai multe facturi. Între timp, 2,8 milioane de gospodării cu venituri mici au declarat că li s-a refuzat un împrumut între mai 2021 și mai 2023.

„Criza costului vieții intră într-o nouă fază periculoasă”, a declarat Rachelle Earwaker, economist senior la JRF. Chiar și la acest aparent vârf al suferinței economice, milioane de familii cu venituri mici continuă să se bazeze pe colacul de salvare al împrumuturilor negarantate pentru a evita să cadă și mai mult în dificultăți materiale. Dar, având în vedere că ratele dobânzilor continuă să crească, rămâne neclar cât de mult mai se poate suporta această opțiune.  „În ciuda faptului că inflația a scăzut din nou, riscăm tragedia unui al doilea val al acestei crize, în condițiile în care milioane de oameni se străduiesc să își mențină împrumuturile, având în vedere creșterea ratelor dobânzii. Fragilitatea situației actuale ar trebui să fie o preocupare pentru factorii de decizie politică de pretutindeni, dar, dimpotrivă, riscă să fie trecută cu vederea. În timp ce creșterea costurilor ipotecare domină conversația națională, accesibilitatea creditelor pe termen scurt ar trebui să fie, de asemenea, un factor de interes vital” a declarat Earwaker.

În condițiile în care prețurile la energie sunt în scădere și inflația dă semne de încetinire, cei care se află în prima linie pentru a ajuta gospodăriile aflate în dificultate sunt îngrijorați de faptul că criza costului vieții a fost neglijată pe agenda politică. Emer Sheehy, director principal de politici la Citizens Advice, a declarat că aceasta este încă principala preocupare a organizației caritabile. „Datele noastre sunt încă la niveluri istorice maxime în multe dintre aceste probleme. Dacă nu răspundem rapid, rezultatul probabil este o bombă cu ceas a datoriilor, deoarece oamenilor le este imposibil să se descurce sau să plătească datoriile pe care le-au acumulat în ultimul an.” a spus aceasta.  Ea a avertizat, de asemenea, că este nevoie de măsuri pentru a aborda direcționarea familiilor aflate în dificultate de către vânzătorii de acorduri voluntare individuale (IVA), care nu sunt adecvate pentru multe persoane cu datorii. „Ceea ce vedem în peisajul datoriilor este un fel de vest sălbatic. Este o mare problemă pe care o vedem în special în cazul IVA-urilor, care au crescut exponențial.” a explicat Emer Sheehy.

Spirala datoriilor

Julie Anna Richmond, în vârstă de 51 de ani, din Enniskillen, Irlanda de Nord, știe cât de mult timp poate dura să inversezi spirala datoriilor. „Oamenii cred că ai datorii pentru că ai făcut cheltuieli excesive sau pentru că ai o problemă cu banii, dar nu este întotdeauna așa”, a spus ea. Cu ajutorul organizației „Christians Against Poverty”, ea urmează acum un plan care îi va permite să scape de datorii până în ianuarie, dar creșterea costurilor din acest an a făcut ca acest lucru să fie mai dificil. „Vreau cu adevărat să fiu fără datorii în ianuarie. Mă țin de un buget strict” a spus ea.

În prezent, există apeluri pentru ca guvernul să ajute prin anularea deducerilor cu care se confruntă multe gospodării cu salarii mici din plățile de credit universal. Deducerile sunt deseori efectuate pentru a șterge datorii anterioare sau pentru a rambursa un avans. „Este esențial ca Guvernul să continue să actualizeze prestațiile în funcție de inflație și să caute modalități de creștere a veniturilor pentru gospodăriile cele mai vulnerabile, de exemplu prin oprirea deducerilor inaccesibile din creditul universal pentru rambursarea datoriilor guvernamentale”, a declarat Peter Tutton, șeful departamentului de politici al organizației caritabile StepChange pentru combaterea datoriilor, conform The Guardian .