Infofinanciar > Info > Criza cerealelor ucrainene ajunge la următorul nivel! Petre Daea, în discuții cu omologul său de la Kiev
Info

Criza cerealelor ucrainene ajunge la următorul nivel! Petre Daea, în discuții cu omologul său de la Kiev

europafm.ro
sursa foto europafm.ro

Bulgaria a introdus o interdicție temporară asupra importurilor de cereale din Ucraina, cu excepția celor aflate în tranzit, au anunțat miercuri, 19 aprilie, jurnaliștii de la Radio Bulgaria pe site-ul oficial al postului, citându-l pe premierul interimar de la Sofia, Galab Donev.

„În cursul anului trecut, o cantitate semnificativă de alimente a rămas în țară și a perturbat lanțurile alimentare”, a declarat Donev, citat în raport. „Suntem forțați să adoptăm această măsură națională deoarece autoritățile europene încă analizează o măsură adecvată”, mai precizează premierul interimar al Bulgariei.

Petre Daea, în centrul atenției

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurarle (MADR) a anunțat recent că va discuta în format online cu omologul său de la Kiev, Mikola Solski, pe tema crizei provocate de cerealele din Ucraina. Reprezentantul României susţine reintroducerea taxelor vamale pentru importurile de cereale din Ucraina (salvgardare accelerată) şi asigurarea doar a tranzitului către statele care au nevoie de cerealele ucrainene.

Tot miercuri, 19 aprilie, au avut loc discuţii, de data aceasta la nivel european, în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER II) pentru prelungirea Regulamentului 870 adoptat în 30 mai 2022 prin care produsele din Ucraina sunt scutite de plata taxelor vamale şi se facilitează tranzitul către UE şi ţări terţe. Potrivit reprezentanţilor Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, trimișii României la UE susţin reintroducerea taxelor vamale pentru importurile de cereale din Ucraina (salvgardare accelerată) şi asigurarea doar a tranzitului către statele care au nevoie de cerealele ucrainene, scrie agenția Agerpres.

Această poziţie a fost transmisă în 12 aprilie de ministrul Agriculturii, Petre Daea, către ministrul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), Daniel Cadariu, MAT fiind instituţia care exercită atribuţii în domeniile politicii comerciale şi afacerilor europene. „Apreciem că au fost deja adoptate de ţara noastră o serie de măsuri pentru eficientizare fluxului de produse originare din Ucraina către state terţe, de aceea propunerea de reînnoire a măsurilor de liberalizare a comerţului după expirarea Regulamentului 2022/870 în data de 5 iunie 2023 incubă în continuare o serie de aspecte sensibile”, se arată în scrisoarea MADR, scrie Digi24.

De ce se teme Bulgaria?

Sofia se alătură astfel Poloniei, Ungariei şi Slovaciei, care au luat măsuri similare, relatează BNR, postul public de radio al Bulgariei.

Bulgaria va permite însă tranzitul exporturilor ucrainene, a precizat oficialul. „Practic, Bulgaria a urmat exemplul altor trei ţări îngrijorate de faptul că piaţa internă este supraalimentată cu produse agricole. Avem o producţie în valoare de câteva miliarde, pe care credem că, dacă nu luăm măsuri, ne va fi greu să o gestionăm şi vom suferi pierderi foarte grave”, a arătat Ghecev.

„Un alt argument al nostru este că oricum coridoarele deja blocate către o serie de alte ţări europene vor fi redirecţionate către România şi, prin urmare, prin Bulgaria”, a subliniat oficialul bulgar. El a invocat, de asemenea, „ngrijorările serioase” din partea ţărilor vecine cu privire la calitatea fitosanitară a unor produse ucrainene. „Ştiţi că în unele ţări au fost distruse produse, au fost teste pozitiv la substanţe neautorizate în UE”, a subliniat Checev.