Infofinanciar > Lumea la zi > Criptomonedele, ajutor ascuns al teroriștilor. Care este rolul monedelor virtuale pentru finanțarea grupărilor
Lumea la zi

Criptomonedele, ajutor ascuns al teroriștilor. Care este rolul monedelor virtuale pentru finanțarea grupărilor

criptomonede (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: dreamstime.com

Rolul acestor criptomonede în finanțarea terorismului și în finanțarea grupurilor militante a făcut obiectul unei noi examinări în urma unui atac mortal în Israel. Acets atac a fost comis de grupul militant palestinian Hamas.

Israelul a confiscat conturi criptografice. Despre acestea s-ar fi spus că au legătură cu Hamas. Parlamentarii americani au îndemnat guvernul să ia măsuri drastice împotriva utilizării criptomonedelor de către Hamas și afiliații săi.

Însă criptomonedele sunt doar una dintre modalitățile prin care grupurile militante violente și grupurile desemnate ca organizații teroriste obțin și utilizează bani. Iată ce știm despre rolul criptomonedelor.

De ce sunt folosite cripto în finanțarea ilicită?

Oricine își poate crea o adresă de portofel de criptomonede. Acesta nu este nevoit să se supună întotdeauna unor verificări precum cele efectuate de o bancă.

Adresele sunt pseudonime. Acestea sunt etichetate doar printr-un șir de litere și numere. Acest lucru înseamnă că oamenii pot trimite și primi criptomonede fără a-și dezvălui identitatea. Tehnologia blockchain stă la baza criptomonedelor. Aceasta funcționează în mod digital, dincolo de frontiere. Înseamnă că poate acționa ca un sistem de plăți instantanee.

Criptomonedele fac obiectul, la nivel global, unei reglementări mai puțin specifice decât finanțele tradiționale. Trebuie menționat faptul că în unele regiuni sunt introduse noi reguli.

Grupul de Acțiune Financiară Internațională (FATF) este organismul mondial responsabil cu combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Acesta a avertizat că activele criptografice „riscă să devină un refugiu sigur pentru tranzacțiile financiare ale infractorilor și teroriștilor”.

Cripto nu pot fi urmărite?

Da, dar nu întotdeauna. Blockchains, cum ar fi Bitcoin și Ethereum, creează o înregistrare publică permanentă a tranzacțiilor. Acest lucru înseamnă că este posibil să se vadă ce fonduri au intrat. Permit, de asemenea, să vadă și ce a ieșit de la o adresă de portofel și cu ce portofele a interacționat.

Este greu pentru o persoană din exterior să identifice tranzacțiile din blockchain. Firmele de analiză a blockchain dispun de instrumente pentru a urmări fondurile. Totuși, pentru a lega aceste fluxuri de o persoană sau de un grup, cercetătorii se bazează pe informații care nu sunt înregistrate de blockchain.

Bursele de criptomonede pot înregistra ce adrese aparțin fiecărui client în parte. Poliția îi poate demasca pe cei din spatele portofelelor.

Utilizatorii de criptomonede își pot ascunde și mai mult urmele prin utilizarea de „mixeri” de cripto-monede. Aceștia pot muta fondurile la burse sau la alte firme unde acestea pot deveni greu de distins de activele altor clienți.

Cât de mult sunt criptomonedele sunt folosite în finanțarea terorismului?

Nimeni nu știe cu siguranță.

Grupările militante folosesc diferite metode pentru a muta banii. Acestea folosesc inclusiv numerar, bănci, companii fantomă și organizații caritabile, precum și rețele financiare informale. Criptomonedele reprezintă o mică parte, spun experții.

Un oficial al Organizației Națiunilor Unite a declarat în 2022 că, în urmă cu câțiva ani, se considera că 5% din atacurile teroriste erau finanțate prin cripto. Se pare că acest procent ar putea ajunge la 20%, potrivit Bloomberg.

FATF a declarat în acest an că cripto prezintă „riscuri tot mai mari de finanțare a terorismului”. „Marea majoritate” a finanțării terorismului folosește în continuare bani obișnuiți. Atunci când fluxurile financiare ilicite sunt identificate la o firmă cripto. Acest lucru nu înseamnă neapărat că toate fluxurile acelei firme sunt contaminate, au declarat cercetătorii în domeniul cripto Chainalysis pe un blog.

Chainalysis a spus că finanțarea terorismului „reprezintă o mică fracțiune din mai puțin de 1% din întreaga piață cripto ocupată de activități ilicite”.

Ce se întâmplă cu alte forme de finanțare ilicită?

Finanțarea terorismului reprezintă o mică parte din utilizările ilicite ale cripto-monedelor, care includ escrocherii, ransomware și furturi, conform reuters.com.

Criminalitatea cripto a atins un nivel record de 20,1 miliarde de dolari în 2022, a declarat Chainalysis, numind această estimare o limită inferioară. Această cifră exclude situațiile în care criptomonedele sunt produsul unor infracțiuni necripto, cum ar fi plata pentru droguri. Furtul de criptomonede prin atacuri cibernetice este, de asemenea, o sursă semnificativă de finanțare pentru Coreea de Nord, potrivit rapoartelor ONU.

Unele bănci din Regatul Unit au restricționat accesul clienților la criptomonede din cauza creșterii numărului de escrocherii cu criptomonede.